“Vecht, vecht, abortus is een recht”, riepen activisten gisteren tegen de ‘Mars voor het Leven’ in Den Haag (beeldverslag)

Gisteren demonstreerden zo’n honderd mensen tegen de anti-abortus ‘Mars voor het Leven’ in Den Haag. Het tegenprotest was georganiseerd door Collectief Vrije Keuze dat pleit voor veilige toegang tot abortus en de destigmatisering daarvan.

In de ochtend verzamelden de demonstranten zich bij het homomonument op de Koekamp en wachtten ze tot de mars langs zou komen. Tijdens het wachten werd er muziek gedraaid en een toespraakje gehouden door iemand van het Abortus Netwerk Amsterdam over het verlenen van abortus aan mensen in Europese landen waar de behandeling illegaal is, zoals in Polen.

Toen het eindelijk tijd was en de stille tocht voorbij kwam, maakten de demonstranten zich klaar en verzamelden ze zich langs de gracht om hem te verstoren. Onder andere deze leuzen werden er geroepen: “Baas in eigen buik”, “Vecht, vecht, abortus is een recht”, “My body, my choice” en “Shame on you”.

Er vond ook een klein incidentje plaats toen een deelnemer aan de anti-abortus mars iemand van ons flyers wilde komen geven. Dat resulteerde in een korte fysieke confrontatie, waarna de politie tussenbeide kwam en de persoon wegstuurde.

Ons protest was echt zeer energiek en krachtig, en na afloop was er voor wie emotionele steun nodig had de gelegenheid om een aantal mensen te benaderen.

Hai Ha