Extreem-rechtse pietofielen zorgen voor grimmige sfeer tijdens protest tegen blackface in Westzaan (beeldverslag)

In het dorp.

LET OP! IN DIT ARTIKEL ZIE JE AFBEELDINGEN VAN RACISTISCH GEWELD (BLACKFACE)

Afgelopen zaterdag deden ruim dertig activisten mee aan de protestactie tegen Zwarte Piet tijdens de Sinterklaasintocht in Westzaan. De actie was georganiseerd door Zaankanters Tegen Racisme en bestond uit twee delen: een protest bij aankomst van de blackface-figuur per boot en een protest tijdens een Pietenfuifje in het centrum van het dorp. De sfeer was grimmig dankzij extreem-rechtse pietofielen: we werden bekogeld met eieren, ons demonstratievak was besmeurd met mest, met een stuk landbouwplastic werd geprobeerd om ons het zicht te ontnemen, en we werden door racisten uitgescholden voor “landverraders” en “NSB-ers”.

Er was aardig wat pers bij het begin van de actie.

Hoewel de beweging tegen Zwarte Piet vooral in de grotere steden in de loop der jaren gigantische terreinwinst heeft geboekt, blijft de racistische karikatuur Zwarte Piet in flinke delen van het land deel uitmaken van lokale Sinterklaasintochten. Dat komt met name voor in kleinere steden en dorpen. Zo ook in Westzaan, want de drie boten met Sint en Pieten die zaterdag aanmeerden in Westzaan, bevatten een overkill aan blackface. Temidden van de pietofielen die racisme in de vorm van Zwarte Piet stonden toe te juichen, bevonden zich ook heel wat extreem-rechtsen. Die stonden tegenover ons opgesteld met een spandoek “Zwarte Piet is hier welkom”. De politie liet het toe dat een enorm stuk landbouwplastic ons demonstratierecht ernstig inperkte. Terwijl de fascisten gezellig stonden te keuvelen met de massaal aanwezige politie, werden wij bekogeld met eieren. Een van ons kreeg een ei recht in het gezicht. De politie deed niets en een agent beweerde zelfs dat wij ook aan het gooien waren, wat andere agenten later weer ontkenden. Er hing een dreiging in de lucht van een meute die los zou gaan op ons, als men daartoe de kans zou krijgen. Een verschijnsel dat we al in zoveel steden en dorpen hebben meegemaakt sinds de opleving van de beweging tegen Zwarte Piet in 2011.

Wij zorgden voor een prima actiesfeer, met spandoeken, muziek en onophoudelijk leuzen roepen als “Kick out Zwarte Piet”, “Weg met Zwarte Piet”, “No more blackface” en “Westzaan, schaam je”. De inzet, de strijdlust en het uithoudingsvermogen van onze groep was bewonderenswaardig. Toen het racistische feestje voortgezet zou gaan worden in het centrum van het dorp, stapten we in onze bus en belandden we uiteindelijk in een ander demonstratievak, omsingeld door honderden Westzaners die hun jaarlijkse portie blackface kwamen inhaleren. Ook in het centrum van het dorp werden we bekogeld. Een paar extreem-rechtse vertegenwoordigers van de agrarische sector (met op hun rug de tekst “No farmers, no food”) staken hun middelvingers naar ons op en probeerden een groot spandoek uit te rollen. Dat werd echter niet toegestaan door de politie, die overigens opnieuw niet ingreep bij het gooien van eieren en pepernoten in onze richting. Enkele Zwarte Pieten probeerden ons tevergeefs te provoceren.

Aan het begin van de actie

Toen we de actie beëindigden en naar de bus wilden lopen, verzamelde zich op een paar meter afstand van ons een opgefokte meute die ons te grazen wilde nemen en die maar met moeite in bedwang kon worden gehouden door de politie. Nadat er nog een ei tegen de bus werd gegooid, konden we vertrekken uit een dorp waar de blackface-cultuur helaas nog volop heerst. Maar we hebben de plaatselijke pietofielen wel duidelijk gemaakt dat het einde van hun racistische feestje eraan zit te komen.

Harry Westerink

Ons bekende spandoek.
Pietofielen proberen tevergeefs hun racistische traditie achter een plastic scherm te verbergen.
Politie gezellig keuvelend met hun vrienden aan boord van de pietofielenboot.
Keuvelend met dit soort racistische lui, die later die avond ook dreigend aanwezig waren met deze vlag in het dorp
Lading geschminkte racisten wordt aangevoerd per boot
Vanaf de dijk was het intochtfeestje toch goed te zien (en te verstoren met ons protest).
Racistisch schorem op de dijk.
Pietofielen bekogelden ons met eieren. Minstens twee activisten werden getroffen.
Constant leuzen roepen.
Volgende locatie: in het dorp.
Extreem-rechtse boeren staan vlak bij ons.
Natuurlijk werden er weer eieren gegooid.
Onder andere tegen ons spandoek.
Er werden ook pepernoten naar ons gesmeten
Nog meer eieren.
Uiteindelijk gaat de politie eens kijken wie die eieren gooit. Natuurlijk wordt er niemand voor opgepakt.
Schaamteloos: ouder die kind een blackface-broek aantrekt.
Opgefokte meute pietofielen achter ons.

Terwijl we zaterdag tegen Zwarte Piet stonden te demonstreren in Westzaan, hielden twintig kilometer verderop Volendam-supporters een pro-blackface protest in hun stadion. Schandalig dat die racisten er niet uitgetrapt werden! En hoe diep kun je zinken als Volendam-voetballers dat je daarvoor gaat applaudiseren! En je zwarte collega Xavier Mbuyamba, die aangeeft door de massale blackface gekwetst te worden, zo totaal in de steek laten. Utrecht-trainer Henk Fraser noemt het terecht “barbaars”, maar zijn Volendamse collega Wim Jonk weigert er er inhoudelijk op in te gaan. Ofwel hi- is zelf pietofiel, of hij is bang voor zijn ‘achterban’. Wel mooi om te horen hoe de tv commentator het blackfacen als vanzelfsprekend afkeurt. En dat de zwarte speler en trainer het zo openlijk kunnen aankaarten. Daar had tien jaar geleden geen sprake van kunnen zijn. En dat is dan weer de winst van de anti-Zwarte Piet-beweging!

Eric Krebbers