Verhoog de druk op de pietofielen van winkeliersvereniging Reigersbos!

Bij het protest van afgelopen zaterdag. (Foto: Jaye Brunsveld)
Bij het protest van afgelopen zaterdag. (Foto: Jaye Brunsveld)
Eergisteren voerden zo’n dertig demonstranten in Amsterdam Zuidoost actie tegen de winkeliersvereniging Reigersbos, die een Sinterklaas-intocht met de racistische Zwarte Piet-figuur organiseerde. Het samenwerkingsverband Stop Blackface roept op om de druk op de vereniging op te voeren door klachten te sturen en door de winkel van verenigingsvoorzitter Hans Visser te gaan boycotten. Visser blijft namelijk weigeren om zich iets aan te trekken van de kritiek op het Zwarte Piet-racisme. En wie niet horen wil, die moet maar eens voelen.

“Ook de zwarte kids uit Zuidoost zijn tegen Zwarte Piet”, aldus Stop Blackface. “Al jaren wordt er geprotesteerd tegen de figuur, er zijn brieven en e-mails geschreven naar de winkeliersvereniging, zelfs de politiek heeft zich ermee bemoeid. De voorzitter van de winkeliersvereniging heeft echter lak aan het gevoel van vele zwarte buurtbewoners in een buurt waar vooral mensen uit Suriname, de Antillen en Afrika komen. Voorzitter Hans Visser zei in 2013 nog op TV (zie video) dat maar ‘een paar mensen roepen dat Zwarte Piet afgeschaft moet worden. Wij hebben gewoon Zwarte Piet, want niemand stoort zich eraan.’ Gisteren escaleerde het protest tegen Zwarte Piet bijna door ingrijpen van de politie en handhaving. De kern van het probleem ligt echter bij de arrogante houding van de winkeliersvereniging.” Stop Blackface roept iedereen op om klachten tegen de winkeliersvereniging in te dienen via: winkelcentrumreigersbos@planet.nl

Economische schade

Verder roept Stop Blackface op om Visser ook economische schade toe te brengen door zijn winkel, het Woon- en Doe Het Zelf-centrum Reigersbos aan de Reigersbos 57 in Amsterdam Zuidoost, voortaan te boycotten. Zo’n boycotactie kan extra prikkelend werken als de winkel van Visser binnenkort, aan het eind van het jaar, weer vuurwerk gaat verkopen. Bovendien kunnen acties bij de deur van de winkel bijdragen aan het verhogen van de druk op Visser en zijn vereniging. Uiteraard kunnen er ook naar de winkel van Visser klachtmails worden gestuurd, via: info@vuurwerkreigersbos.nl Als je wilt, laat dan ook Doorbraak weten (via: leiden@doorbraak.eu) wat je hebt ondernomen tegen de pietofielen van de winkeliersvereniging.

Harry Westerink