“Kraken is voor neo-liberalen” en andere wijsheden van een jonge ‘socialist’

Jelle Menges (links) gebroederlijk op de foto met JOVD-voorzitter Martijn Jonk.
Volgens de voorzitter van de Jonge Socialisten in de PvdA, Jelle Menges, is kraken typisch iets voor neo-liberalen. Zo laat hij zich althans uit op de opiniepagina van nrc.next van vandaag.

“Reframe links”, moet Menges gedacht hebben. Als je zoals Menges een gloeiende hekel aan krakers hebt, dan kies je gewoon de frontale aanval en beschuldig je krakers van iets waar ze met geen mogelijkheid van beticht kunnen worden, namelijk van neo-liberalisme. Dat leidt meteen mooi de aandacht af van je eigen neo-liberale standpunten. Het gemak waarmee de jonge ‘socialist’ met politieke begrippen jongleert, is opvallend te noemen en ik voorspel de ambitieuze Menges dan ook een voortvarende carrière binnen de politieke elite. Ook tip ik hem nu graag alvast als de ideale persoon om straks een fusie tussen de PvdA en de VVD in gang te zetten.

Neo-liberaal tuig

De 22-jarige Menges liet zijn haat tegenover de kraakbeweging al eerder merken in het Telegraafvehikel Wakker Nederland, waar hij regelmatig te gast was. Daar kwalificeerde hij de krakers en hun sympathisanten als “tuig”. Dat de haat bij Menges diep zit, was wel aan zijn gezicht af te lezen.

Vandaag blijkt dus dat het niet alleen “tuig” is, maar zelfs neo-liberaal “tuig”, een term die ik toch liever gereserveerd zie voor inhalige ondernemers en politici die aan de leiband van de kapitalisten lopen.

Menges over de kraakbeweging: “In het systeem dat de kraakbeweging graag ziet, kunnen zij lekker hun gang gaan en staan alle mensen die geen kennis hebben over het kraken of geen connecties hebben met een kraakwereld buitenspel. Een totaal ongereguleerde, vrije markt waar het recht van de sterkste geldt. Als Reagan-econoom Milton Friedman dan toch het eigendomsrecht zou moeten aantasten, zou hij waarschijnlijk ook de krakersmanier kiezen om de schaarste te verdelen.”

Toegegeven, je moet het maar allemaal durven te beweren: de kraakbeweging die zich steevast anti-kapitalistisch uit, vergelijken met de kampioen van de vrije markt Friedman, terwijl je zelf en je organisatie het kapitalisme allang omarmd hebben. Dat er een schreeuwend gebrek aan betaalbare woningen is, daaraan heeft Menges geen boodschap. De oplossing ligt volgens hem in de tijdelijke verhuur van woningen aan de langst wachtenden, en hij weet nog fijntjes te melden dat de tijdelijke huurders het pand vooral netjes moeten achterlaten op straffe van een boete. Volgens Menges staan sommige mensen buitenspel: de mensen die geen verstand van kraken hebben. Heeft Menges nooit gehoord van het bestaan van kraakspreekuren? De werkelijkheid is dat mensen met lagere inkomens, en mensen zonder vaste baan buitenspel staan: ze komen niet in aanmerking voor een koopwoning en boven hun hoofden hangt constant de dreiging van huurverhogingen. Het is duidelijk: van deze jonge ‘socialist’ moeten mensen die het moeilijk hebben in de samenleving het niet hebben.

Carrièrepoliticus

Het is interessant om ook eens te kijken naar wat andere standpunten van deze gehaaide carrièrepoliticus in de dop. Zo vindt hij dat we “niet zo spastisch” moeten doen over kernenergie, en noemt hij “kernenergie ‘by far’ de meest duurzame vorm van energie, alleen het afval is een probleem”. Die uitspraken deed hij voor de grote problemen met de Fukushima-kerncentrales in Japan. Nu die ramp zich aan het voltrekken is, acht hij de protesten tegen kernenergie “smakeloos”. De milieubeweging bestaat volgens hem sowieso uit geitenwollensokken en moraalridders, en minder consumeren zou volgens hem niet realistisch zijn, maar slechts gebaseerd op wensdenken.

Studenten in het hoger onderwijs hoeven niet veel te verwachten van de economiestudent. In een blog op sum.nl legt Menges uit waarom hij op 21 januari met de protesterende studenten op het Malieveld stond. “Niet zozeer vanwege specifieke maatregelen als hogere collegegelden voor langstudeerders, maar omdat ik me zorgen maak over ons onderwijs, en genoeg heb van al die mooie praatjes van politici.” Waar hij er dus een van is, maar dat terzijde. Het gaat hem er vooral om dat Nederland internationaal in de top 5 van kenniseconomieën terecht moet komen. Hij houdt ons dus dezelfde kluif voor als de natte droom die politici en universiteitsbestuurders ons al jaren vruchteloos voorspiegelen. Dat maakt wel duidelijk dat hij weet welk soort teksten er van de moderne politicus worden verwacht. Wenkende, weidse perspectieven gaan er nog altijd in als koek bij bestuurlijk Nederland.

Menges is ook groot voorstander van verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar, en vindt dat er sowieso “gigantische hervormingen en ombuigingen” nodig zijn. Het vergt niet veel fantasie om te begrijpen wie daarvan de dupe gaan worden. Het is duidelijk: Menges is klaar om in de toekomst het roer over te nemen bij de PvdA. Er lagen nog wat mensen dwars binnen die partij, maar dat is volgens hem nu echt verleden tijd. Menges in een duo-interview met Martijn Jonk van de JOVD: “De ex-hippies, de oud-linksers, zoals ik ze noem, hadden bij de PvdA veel macht, blokkeerden alles. Dat is niet meer zo. Kijk naar de stevige standpunten die de PvdA nu heeft over integratie, veiligheid en de AOW. Daar is veel verzet tegen geweest – die oud-linksers hebben een vreselijk grote bek – maar het is er toch doorheen gekomen. Je moet je niet laten intimideren, wil je wat bereiken.”

Het is een gotspe dat iemand met dergelijke opvattingen anderen die principieel tegen het kapitalisme zijn, neo-liberaal durft te noemen. Maar je komt er bij de Jonge Socialisten kennelijk gemakkelijk mee weg, en dat is ook wel weer veelzeggend.

Koos Kuijt