Onderteken ook de verklaring van vijf activisten tegen institutioneel racisme!

Bij het protest tegen Zwarte Piet afgelopen zaterdag op het Beursplein in Amsterdam. (foto: Renate Klinkenberg)
Bij het protest tegen Zwarte Piet afgelopen zaterdag op het Beursplein in Amsterdam. (foto: Renate Klinkenberg)
Met een boeiende en strijdbare verklaring hebben onlangs vijf activisten – Chandra Frank, Egbert Alejandro Martina, Zihni Özdil, Patricia Schor en Hodan Warsame – stelling genomen tegen Zwarte Piet en institutioneel racisme, zoals etnische segregatie in het onderwijs, discriminatie op de arbeidsmarkt en het voor zwarte mensen bedreigende maatschappelijke klimaat. Ze vragen iedereen om de verklaring te ondertekenen, wat Doorbraak inmiddels heeft gedaan.

In het publieke debat worden critici van Zwarte Piet neergezet als lastposten die hun mond maar eens zouden moeten houden. Omdat de vijf activisten daar uiteraard geen zin in hebben, steken ze nu publiekelijk hun nek uit. Ze klagen de politici aan die het probleem van racisme bagatelliseren en zelfs ridiculiseren. Bestuurders als de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan nemen het Zwarte Piet-racisme in bescherming en schilderen het protest tegen dat racisme tijdens de intocht van Sinterklaas af als moreel onacceptabel. Zo wordt anti-racisme geproblematiseerd en racisme gestimuleerd. Van der Laan wordt voor deze schandalige houding geprezen door minister en vice-premier Lodewijk Asscher en minister Jet Bussemaker. De politici blijven zich richten op de witte meerderheid en weigeren om rekening te houden met de zwarte minderheid.

De activisten vinden het ook belangrijk om te wijzen op de rol die Nederlandse media spelen. Veel journalisten koppelen racisme alleen aan een witte onderklasse die wordt gebrandmerkt als asociaal. Maar racisme bestaat in alle lagen van de bevolking en door de hele samenleving heen, juist ook bij de machthebbers en de rijken. Verder benadrukken ze dat de strijd tegen het Zwarte Piet-racisme verbonden moet zijn met de bredere strijd tegen alle vormen van onderdrukking, zoals seksisme, homohaat en neo-liberalisme.

Harry Westerink