Leids college kan de pot op met z'n dwangarbeid...

Leids college kan de pot op met z’n dwangarbeid…

Op woensdag 27 november organiseert Doorbraak in Leiden voor de deur van het lokale dwangarbeidcentrum DZB een protestmanifestatie. Die avond wordt in dat centrum de winnaar bekend gemaakt van de Eureka-prijs. Het protest is bedoeld als waarschuwing aan de directie om aan de prijswinnende baas geen dwangarbeiders ter beschikking te stellen. Alle geleverde arbeiders dienen vanaf dag 1 loon en een contract te krijgen. Weliswaar heeft wethouder Jan-Jaap de Haan dat onlangs, na druk van onderop, min of meer beloofd, maar wat diens toezeggingen waard zijn, bleek deze zomer. Hij moest toen toegeven dat een flink aantal bijstandsgerechtigden in zijn centrum veel langer werd gedwongen om gratis te werken dan hij met de gemeenteraad had afgesproken. Hij beloofde beterschap, maar sindsdien heeft Doorbraak alweer enkele werklozen gesproken die langer moeten dwangarbeiden. We zullen tijdens de prijsuitreiking buiten lawaai maken, zodat de ambtenaren en bazen binnen weten dat we hen op de vingers blijven kijken. Kom ook meedoen!

Protest tegen dwangarbeid
Woensdag 27 november
18:30 uur – 20:00 uur
Plein voor de DZB
Le Pooleweg 11, Leiden
(Of kom naar NS-station Leiden Lammenschans
gezamenlijk vertrek 18:10 uur,
10 minuten lopen, zie kaartje onderaan)
Facebook-evenement

Doorbraak wil met het protest een waarschuwing afgeven aan alle aanwezige gemeente-ambtenaren en bazen, en al hun collega’s in het land: wie dwangarbeiders inzet, zal problemen krijgen! We gaan jullie “reïntegratiecentra” onbeheersbaar maken en jullie bedrijven imagoschade toebrengen. Want we laten jullie ons recht niet afpakken, ons recht op regulier werk met fatsoenlijke lonen, contracten en arbeidsrechten.

De gemeenten en bedrijven moeten zich niet vergissen: onze beweging tegen dwangarbeid groeit snel, net als de werkloosheid. Meer en meer werklozen gaan zich verzetten tegen dwangarbeid, er worden comité’s opgericht, vakbonden gaan zich ermee bemoeien en er komen kritische rapporten uit. Steeds meer mensen worden gedwongen om te werken voor hun uitkering, als “tegenprestatie” of “om te leren werken”. En nu lijkt het hek helemaal van de dam met de beslissing van de regering om alle werklozen in principe te verplichten tot een “tegenprestatie”.

T-shirts

Doorbraak wilde ook meedingen naar de Eureka-prijs, en diende een plan in. Maar we werden in een vroeg stadium geweerd. Ons plan was om in het centrum propagandamateriaal te gaan maken tegen dwangarbeid. Ondanks de afwijzing zijn we toch aan de slag gegaan met het maken van dat materiaal. Tijdens het waarschuwingsprotest willen we de eerste serie t-shirts demonstreren.

Doorbraak houdt de gemeente en de bazen in Leiden al ruim twee jaar goed in de gaten. We hebben contact met enkele medewerkers van het centrum en met veel dwangarbeiders, die ons precies doorgeven wat er binnen gebeurt. Dat bevalt de gemeente en de directie van het centrum helemaal niet, en daarom probeert men ons tevergeefs met alle mogelijke middelen bij de dwangarbeiders weg te houden: van dreiging met fysiek geweld tot gebiedsverboden. Maar we laten ons natuurlijk niet intimideren.

Aftrap

We weten precies welke bedrijven en instellingen in de Leidse regio misbruik maken van de gratis arbeid van werklozen. Tot nu toe hebben we één keer de naam van zo’n bedrijf bekend gemaakt (Sensabeads). Dat zag zich meteen genoodzaakt om afstand van de DZB te nemen. Met onze acties en publicaties hebben we sowieso al aardig wat succesjes behaald, maar we zijn er nog lang niet natuurlijk. Met de protestwaarschuwing geven we de aftrap voor de verdere intensivering van ons verzet.

Doorbraak

Kaartje

Kaartje: A is het station Lammenschans en B het dwangarbeidcentrum.


 1. Jan-Peter Scheffer # 1 
  5 jaar geleden

  Echt erg goed, al deze acties! Het actie-manifest hierboven, is trouwens erg goed geschreven en erg krachtig. Bravo, mensen! Bravo en bis!

 2. Paul. # 2 
  5 jaar geleden

  Ik hoop dat de opkomst groot en een succes is en wat eigenlijk nog meer hoop is dat ook alle mensen uit het Leidse werkbedrijf zich massaal, als 1 stem, aansluiten en in actie komen.

 3. x # 3 
  5 jaar geleden

  http://www.maregroep.nl/ in Voorhout lees ik nooit wat over maar voert ook WORKFIRST uit.
  Graag onderzoek naar de omstandigheden daar.
  Ik vul geen email in begrip daar voor vanwege privacy. Mijn verzoek hoeft niet per se gepubliceerd maar doe er wat mee ajb. Ik ben zelf ” op weg richting maregroep ” Hoe en wat weet ik nog niet precies maar langdurig Bijstand afhankelijk dus ik vrees langdurig onbetaald te werk te worden gesteld.

 4. Ronald # 4 
  4 jaar geleden

  http://www.caparis.nl Hier moeten werklozen verplicht Zandstra schaatsen monteren, verplicht door de Gemeente Smallingerland. Dozen met zaadjes voor ZEEMAN. Tabak voor IMPERIAL TOBACCO. Binnenkort zijn van mij filmpjes te verwachten.

 5. Eric # 5 
  4 jaar geleden

  LAATSTE NIEUWS

  Uitslag kort geding: rechter geeft Leidse burgemeester gelijk: Doorbraak mag niet flyeren en activisten moeten in vakje van anderhalve meter breed. Protest gaat vanzelfsprekend wel door.

  Later meer.

 6. secretaris PEL # 6 
  4 jaar geleden

  Flyers uitdelen is gewoon het grondwettelijk recht op vrije meningsuiting. En flyers maken gewoon de vrijheid van drukpers. Niks van aantrekken van die rechter. Verder: gewoon bodemprocedure aanspannen tegen uitslag kort geding.

 7. Hannie Krosenbrink # 7 
  4 jaar geleden

  Wie een demonstratierecht verbied is bang! Logisch want jullie protest is gegrond en krachtig. Het is toch niet te verteren dat met zo’n grote werkloosheid mensen na hun 65e langer moeten doorwerken en mensen dwangarbeid moeten verrichten. Daarom lijkt het mij wel goed om de bedrijven die voor niks op de eerste rij willen zitten GROOT OP DE FOTO komen. Dat vinden ze vast niet zo fijn, want wie wil nu als uitbuiter te boek staan? En Henry Lenferink is hij niet van de Pv/dA? Weten de leden wel dat hij een democratisch recht om zeep helpt?

  In gedachten flyer ik met jullie mee. Strijd loont!

  Hartelijke groeten, Hannie Krosenbrink

 8. Sjuul van Dissel # 8 
  4 jaar geleden

  Was een mooie gelegenheid geweest om zonder waarschuwing vooraf…. Die clup kapo’s in spé die zich réintegratieondernemers noemen komen niet vaak allemaal tegelijk op een plek, denk dat dit met de eerste keer meteen de laatste keer was dus die kans is verkeken….
  Waarschuwing is sowieso al het verkeerde woordje, wist van te voren al dat dit problemen zou geven, ze vatten het woord waarschuwing op als het woord bedreiging. Daarin verschillen ze niks met de doorsnee demonstrant of voorbijganger, die vat een waarschuwing door een overheidsbeambte, dat is alles tussen inclusief en een burgermeester, via politieagent of opsporingsbeambte zonder aanhoudingsbevoegdheid, en een werkmeester/slavendrijver of een consulent/slavendrijver van die a-sociale-slavendrijvers-dienst daar in Leiden. Alles wat anders is als een van buiten komend onheil waarvoor men waarschuwt is immers een bedreiging, behalve als een overheidsdienaar dit doet.
  Is echt om te lachen hoe zij zich het alleenrecht op waarschuwen toeëigenen. Wij zijn immers dove blinde gevoeloze debielen die het zelf horen en zien en proeven en ruiken en ook ondermeer pijn voelen om daaruit conclusies te trekken door zelf te denken moeten worden ontzegd, zich als bioindustrievee moeten laten behandelen.
  Ze collaboreren allemaal met de god waar naar ik van hun minimaal me stille smeekbeden toe dien te richten, bek houden en doorwerken anders zwaait er wat.

  Expres later gepost anders geeft het hun maar nog meer foute gedachten. Was er graag bij geweest maar had me niet kunnen laten beperken.

0

Het kan even duren voor je reactie voor anderen zichtbaar wordt omdat de redactie er eerst nog even naar kijkt. Seksistische en racistische reacties worden niet doorgelaten, evenals scheldpartijen, bedreigingen, 'off topic'-bijdragen en pure 'knip en plak'-reacties (deze website is geen prikbord). Wil je contact met de redactie? Mail dan: doorbraak@doorbraak.eu


Je mag de volgende tags gebruiken: <a href=""> <blockquote> <del> <code> <em> <i> <strong> <b>


*