10 november, Amsterdam: Doorbraak-activist vertelt bij Occupy over organizen

Plaatsen waar de occupy-beweging actief is.

In het kader van de serie Occupy-colleges spreekt Doorbraak-activist en FNV-organizer Bob Wester vanavond over de “Top 3 vragen over organiseren”.

Occupy-college over organizing
Donderdag 10 november 2011
Vanaf 20:30 uur
Grote witte tent
Beursplein, Amsterdam

De Occupy-beweging is nog steeds springlevend, ook in Amsterdam. Op 22 oktober werd daar nog een redelijk grote demonstratie georganiseerd richting De Nederlandsche Bank, waaraan ook een aantal Doorbraak-activisten deelnam. De sfeer was heel goed, en de deelnemers hadden heel uiteenlopende achtergronden. Iedereen was het er bij de demonstratie over eens dat het anders moet. En dat geeft een heel bevrijdend gevoel: hier beginnen we met de verandering. Het blijft alleen nog vaag waar die veranderingen heen moeten en hoe dat moet gebeuren. De toespraak van Ronald Jan Heijn was wat dat betreft een dieptepunt. Die new ager begon over “de nieuwe tijd” en “de spirituele veranderingen” die we allemaal zouden moeten doormaken. Sommigen denken dat als we allemaal maar lief doen, het wel goed komt. De dagelijkse colleges kunnen er voor zorgen dat de sfeer concreter en politieker wordt.

Doorbraak is overigens niet op dagelijkse basis in het Amsterdamse Occupy-kamp actief. De directe betrokkenheid van Doorbraak-activisten bij de nieuwe beweging verschilt per regio. In Deventer maken Doorbraak-activisten wel deel uit van de kern van organisatoren. In Utrecht hebben we een bezoekje gebracht aan Occupy, en in Nijmegen wordt samen met Occupy-activisten gekeken of onze Hierzithet-campagne zou kunnen bijdragen aan de beweging.

Het is allemaal nog een beetje onoverzichtelijk hoeveel Occupy-kernen er nu precies zijn in Nederland en wat ze allemaal doen. Misschien dat het nieuwe landelijke Occupy-forum daar een beetje verandering in kan gaan brengen.

Eric Krebbers