16 oktober, Amsterdam: discussiedag “Voor een hete herfst, bundel het protest!”

Het hele pamflet vind je hieronder.

Met de bezuinigingsmachine op volle toeren wordt het duidelijk dat de huidige protesten onvoldoende effectief zijn. Protesten van afzonderlijke groepen tegen individuele maatregelen zijn te klein om echt een verschil te kunnen maken. Het Plein der Beschaving, Rekening Retour, The Walk of Shame, Terug naar de Bossen en het Platform tegen Racisme en Uitsluiting organiseren daarom een discussiebijeenkomst. De centrale vragen op de bijeenkomst zijn: “Wat is ons alternatief en wat is er voor nodig dat te realiseren? Hoe kunnen we het protest bundelen en wat betekent dit concreet voor het actietraject van het najaar?”

Discussiedag in de Melkweg
Zondag 16 oktober, 13:00 uur
Lijnbaansgracht 234a, Amsterdam

De dag voor Prinsjesdag organiseerde The Walk of Shame ook al een hoopgevend protest op het Plein in Den Haag. Ook de andere organiserende groepen hadden daar voor opgeroepen. Rekening Retour organiseerde eerder al een manifestatie en een discussiedag. Het Plein der Beschaving is voortgekomen uit de protesten tegen de bezuinigingen in de cultuursector. Nieuwkomer is Terug naar de bossen, een organisatie van gehandicapten. De initiatiefnemers vrezen dat ze door de aanval op het persoonsgebonden budget straks niet meer zelfstandig kunnen leven, en gedwongen worden om terug te keren naar liefdadigheidsinstellingen op afgelegen plaatsen in Nederland. De instellingen waar ze in de jaren 70 door strijd juist uit wisten te komen. Ze willen niet terug naar de bossen dus, maar opnieuw de straat op!

Dit schrijven de organisatoren van de discussiedag in hun oproep: “Het kabinet Rutte rekent af met kunst, welzijn, vakbonden, milieu, openbaar vervoer, gepensioneerden, uitkeringsgerechtigden, mensen met een beperking, studenten en migranten. Het sluitstuk van het jarenlange beleid, dat Nederland hervormt tot bedrijf en dat resulteert in afbraak van onze gemeenschappelijke voorzieningen. Wij willen een samenleving gebaseerd op respect. Waarin de menselijke maat centraal staat en de sterkste schouders de zwakste ondersteunen. Waarin schoonheid het wint van geld. Waarin iedereen gelijk is voor de wet. Waarin zorgvuldigheid het wint van het recht van de sterkste. Maar zo een samenleving komt er niet vanzelf. Daar moet hard voor worden gewerkt. Velen doen dat al, van advocaat tot huishoudelijke hulp, van huurder tot student en van buschauffeur tot kunstenaar. Maar we kunnen pas echt een vuist maken en het tij keren als we onze krachten bundelen. Want samen staan we sterk. Tot nu toe is het daar echter niet van gekomen.”

Doorbraak hoopt ook dat deze “hete herfst”-bijeenkomst een aanzet zal zijn naar een groter protest, en roept dan ook iedereen op om mee te komen praten.

Frodo Tromp

Het hele pamflet.