18 januari, Leiden: nieuwjaarsreceptie van onderop

Ons spandoek bij een actie in Amsterdam tegen Jetta Klijnsma en haar dwangarbeid.
Ons spandoek bij een actie in Amsterdam tegen staatssecretaris Jetta Klijnsma en haar dwangarbeid.

Op 18 januari houdt Doorbraak in de Leidse Vrijplaats een nieuwjaarsreceptie van onderop, met gezelligheid, lekkere hapjes en drankjes en een terugblik op 2014. Volop gelegenheid dus om kennis te maken, bij te praten, contacten aan te knopen en inspiratie op te doen. Net als in 2014. Kom ook langs!

Nieuwjaarsreceptie van onderop
Zondag 18 januari
Van 16:00 tot 20:00 uur
(vrije inloop, vanaf 18:00 uur eten)
Vrijplaats
Middelstegracht 36, Leiden

Voor Doorbraak was 2014 een bewogen en strijdbaar jaar. We ondersteunden vluchtelingen die strijden voor onderdak en verblijfsrecht, zoals de Wij Zijn Hier-groep die in samenwerking met ons en anderen een driedaagse protestmars hield van Amsterdam naar Den Haag. Verder gingen we in meerdere steden door met onze campagne tegen dwangarbeid. Niet alleen in Leiden en Amsterdam, maar ook in Groningen, waar vorig jaar een actiecomité werd opgericht. We demonstreerden tegen het lokale en nationale beleid tegen baanlozen. En we ondersteunden dwangarbeiders die op hun werkplek het recht op collectief actievoeren wisten af te dwingen. Ook vierden we weer de Dag van de Arbeid en organiseerden we bijeenkomsten met activisten van de Britse organisatie Boycott Workfare over de strijd tegen dwangarbeid. Verder publiceerden we opzienbarende verhalen over de uitbuiting van dwangarbeiders door gemeenten en bedrijven.

In 2014 groeide het protest tegen de racistische karikatuur Zwarte Piet uit tot een steeds breder gedragen beweging met flink wat maatschappelijke invloed. We deden mee aan spraakmakende acties, verspreidden duizenden stickers, waren betrokken bij klachtprocedures en riepen op om protestbrieven te sturen naar winkels die collaboreren met het Zwarte Piet-racisme. Verder namen we deel aan demonstraties tegen racisme en tegen etnische profilering door de politie. En we lanceerden een postercampagne tegen Geert Wilders en zijn PVV. Bovendien voerden we op onze site debatten over het basisinkomen en over de voortgang van de beweging tegen racisme. Laten we ervoor zorgen dat ook 2015 weer een jaar vol actie, discussie en inspiratie wordt!

Harry Westerink