19 mei, overal: Shell Must Fall!-acties

Op 19 mei organiseert Shell de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering (AGM). Vanwege de coronacrisis zal het deze keer niet in het Circustheater zijn, maar in het Shell-hoofdkantoor in Den Haag, met slechts twee aanwezige aandeelhouders. Onze voorspelling op de aandeelhoudersvergadering van 2019 dat dat de laatste Shell AGM zou zijn, is hiermee bijna uitgekomen! En Shell is aan het vallen. Door de corona-ontwikkelingen kan de massa-actie die we op 19 mei hadden gepland niet doorgaan. Maar Shell stopt niet, tenzij we Shell stoppen. We laten de aandeelhoudersvergadering dus niet onopgemerkt voorbij gaan”, aldus Code Rood op Facebook.

“Iedereen die zich betrokken voelt bij de val van Shell kan zich bij ons aansluiten! Door deelname aan het 1,5 meter protest in Den Haag. We zijn zichtbaar en hoorbaar aanwezig in Den Haag als de Shell AGM plaatsvindt. We zullen een platform creëren voor ons verhaal: Shell is een crimineel bedrijf dat moet worden ontmanteld. Dit is de enige manier om ervoor te zorgen dat de infrastructuur wordt afgebroken, boorputten worden gesloten, gemeenschappen worden gecompenseerd, ecosystemen worden hersteld, en werknemers kunnen overstappen op groenere banen. De beste tijd om een toekomst zonder Shell te beginnen, is nu.

We willen ervoor zorgen dat iedereen die deelneemt aan dit protest veilig is. Daarom roepen we mensen die in Den Haag kunnen/willen zijn op om ons te laten weten dat je van plan bent mee te doen aan deze actie. Zo kunnen we ervoor zorgen dat het niet te druk wordt en kunnen we je informeren over de voorzorgsmaatregelen die we nemen. Hier kun je een kort en veilig registratieformulier invullen. We moedigen mensen die verder van Den Haag wonen aan om te overwegen hun eigen actie dichter bij huis te plannen (…) Een actie kan van alles zijn, van heel eenvoudig tot ingewikkelder. Ongeacht ervaring of bekwaamheid zijn er opties die voor iedereen kunnen werken. We vragen mensen wel om zich te houden aan onze actieovereenkomst.” Je kan denken aan krijtprotest, spandoek ophangen, directe actie, enz. Meer over het plannen van een eigen actie en de ondersteuning die Code Rood kan bieden lees je hier. En je kan natuurlijk ook van huis uit actievoeren. “We hebben alle hulp nodig die we kunnen krijgen, dus zelfs als je aan je bank zit vastgelijmd, kun je nog steeds een super waardevolle bijdrage leveren!”, aldus Code Rood.

Laatste nieuws: “De gemeente heeft onze 1,5 meter demo beperkt tot maximaal 30 personen, verwijzend naar de coronacrisis. We werken samen met een advocaat om in beroep te gaan tegen deze beslissing die ons recht om te demonstreren en de impact die we kunnen maken ernstig beperkt. Maar dit soort obstakels houdt ons niet tegen.” Volg de website van Code Rood voor het laatste nieuws!

Eric Krebbers