21 oktober, Nijmegen: bijeenkomst met “Vluchtelingen Op Straat”

Protest van "Vluchtelingen op straat".

Leden van “Vluchtelingen Op Straat” vertellen op 21 oktober in Nijmegen over hun zelforganisatie en hoe ze verder willen met hun strijd. De vluchtelingen organiseerden onlangs in Den Haag al een strijdbare manifestatie tegen het op straat zetten van vluchtelingen. Discussieer mee bij solidariteitscafé Mulawan.

Solidariteitscafé Mulawan, in De Klinker
Van Broekhuysenstraat 46, Nijmegen
Vrijdag 21 oktober
Open: 18:00 uur, eten: 19:00 uur
Info-avond: 20.30 uur
Reserveren: 06-17240896
of: mulawan_eetcafe@hotmail.com

De gemeentelijke noodopvangen voor vluchtelingen zijn na de pardonregeling van 2007 steeds meer uitgekleed. En sinds deze zomer worden mensen zonder papieren in het hele land geweerd uit daklozenopvangen. Veel vluchtelingen zijn dus nu volledig aangewezen op familie of vrienden. En steeds meer mensen kunnen nergens meer terecht en komen dus letterlijk op straat terecht.

In Utrecht werd daarom in juli de zelforganisatie “Vluchtelingen op straat” (VOS) opgericht, en die hield direct een kleine manifestatie bij het stadhuis. In augustus lieten de vluchtelingen in Rotterdam van zich horen. En in september was het voorlopige hoogtepunt: op de door VOS georganiseerde manifestatie kwamen honderden vluchtelingen uit het hele land samen met een handjevol sympathisanten en hulpverleners.

Met het succes van september in het achterhoofd is het tijd om te kijken wat de volgende stappen zouden kunnen zijn. Want er moet nog veel meer gebeuren. Zo zou het goed zijn als er meer contact zou komen tussen de zelforganisatie, andere vluchtelingen, familie, vrienden, en andere ondersteuners en activisten. Het is nodig om samen een vuist te maken tegen minister Gerd Leers, het COA en de gemeenten die vluchtelingen letterlijk in de kou laten staan. De informatiebijeenkomst van 21 oktober is een mogelijkheid om elkaar te ontmoeten en samen verder te bouwen aan het protest.

Mariët van Bommel

Flyer van de bijeenkomst.