22 juli, Amsterdam: protestactie tegen betrokkenheid van luchtvaartmaatschappij Corendon bij deportaties

Op 22 juli organiseert Stop the War on Migrants een protestactie in Amsterdam tegen de bijdrage van de luchtvaartmaatschappij Corendon aan het deporteren van mensen zonder verblijfsrecht vanuit de EU. De actie maakt deel uit van een nieuwe campagne van Stop the War on Migrants die is gericht tegen de betrokkenheid van Corendon bij de deportatiepolitiek van de EU. Het protest vindt plaats bij de ingang van het Corendon Hotel aan de Roelof Hartstraat.

Uit de oproeptekst voor de actie: “Sluit je aan bij onze tweede picket line bij het Corendon Hotel in Amsterdam! Deportaties zijn een belangrijk onderdeel van het repressieve en inhumane grens- en migratiebeleid van de EU en de Nederlandse luchtvaartmaatschappij Corendon is een steeds belangrijkere speler op de deportatiemarkt. Daarom organiseren we weer een demonstratie bij een van de Corendon hotels om te eisen dat Corendon stopt met deze smerige handel!

De deportatiemachine van Fort Europa groeit. De EU zet lidstaten onder druk om het aantal deportaties te verhogen, waarbij EU-grensbewakingsagentschap Frontex een leidende rol speelt. Elke maand krijgen tienduizenden mensen die op reis zijn een uitzettingsbevel en worden ze gedwongen om terug te keren naar gevaar, geweld, onderdrukking, armoede en/of honger. Vaak worden uitzettingen voorafgegaan door invallen en/of (langdurige) opsluiting. Er zijn veel gevallen bekend van gedeporteerden die na hun gedwongen terugkeer werden vastgehouden, gemarteld en vermoord.

Zaterdag 22 juli
Vanaf 12:00 uur
Corendon Hotel
Roelof Hartstraat 1, Amsterdam
Facebook

Deportaties vinden plaats via zowel reguliere lijnvluchten als speciaal ingehuurde chartervluchten. De Nederlandse luchtvaartmaatschappij Corendon verhuurt regelmatig haar vliegtuigen voor de tweede. Deportation Alarm! in Berlijn meldt dat gemiddeld 1 tot 3 keer per maand een vliegtuig van Corendon mensen onderweg uitzet vanaf verschillende vliegvelden in Duitsland naar landen als Tunesië, Ghana, Egypte, Armenië en Albanië. Corendon is ook ingehuurd door het Verenigd Koninkrijk om mensen uit te zetten naar Albanië en Roemenië. En in het verleden heeft Israël vliegtuigen van Corendon ingehuurd om mensen te deporteren naar Zuid-Soedan.

Europa is gebouwd op een geschiedenis van kolonialisme, slavernij, imperialisme, extractivisme en uitbuiting die tot op de dag van vandaag voortduurt. Moderne grenzen zijn koloniale en racistische constructies en het grensbeleid van de EU institutionaliseert dit geweld, onrecht en ongelijkheid. De EU heeft niet het recht om mensen tegen te houden aan haar grenzen of om mensen te deporteren. Stop alle deportaties!

Doe met ons mee op zaterdag 22 juli om 12:00 uur voor een tweede demonstratie bij het Corendon Hotel in Amsterdam om te protesteren tegen de medeplichtigheid van het bedrijf aan het racistische en gewelddadige grensregime van de EU. We zullen spandoeken, lawaai en flyers hebben om hotelgasten en anderen te informeren over de schandalige praktijken van Corendon.”

Harry Westerink