30 juni, Amsterdam: Basic Rights Festival voor mensen zonder verblijfsrecht en supporters

Logo.
Logo.

Op vrijdag 30 juni organiseert stichting LOS in samenwerking met het Amsterdamse Wereldhuis het Basic Rights Festival, onder het motto “Ook mensen zonder verblijfsvergunning hebben rechten!”. Tijdens het festival – met een informatiemarkt, workshops, debat, overleg, eten en muziek – staat de empowerment van mensen zonder papieren centraal.

Festival
Vrijdag 30 juni
Van 13:00 tot 22:00 uur
Tuin van het Wereldhuis
Nieuwe Herengracht 18
Amsterdam
Facebook
Aanmelden via: info@stichtinglos.nl

“Ken je rechten, samen sta je sterker!”, aldus de oproep. “Deel je ervaringen over mensenrechten. Laat je stem horen, samen met andere ongedocumenteerden. Ga samenwerken met elkaar en met mensenrechtenorganisaties. Ontmoet supporters en ongedocumenteerden uit verschillende steden.” Het programma van het festival biedt allerlei mogelijkheden voor mensen zonder verblijfsrecht om meer te weten te komen, hun sociale netwerk te vergroten en meer met elkaar te gaan samenwerken. Dat is bijzonder belangrijk in hun strijd om hier te zijn en hier te blijven.

Zo vinden er vanaf 13:15 tot 15:00 uur in twee rondes workshops plaats over arbeid (waar liggen er voor mensen zonder papieren mogelijkheden om te werken en “hoe kunnen we risico’s op uitbuiting en misbruik verkleinen?”), teksten schrijven, onderwijs, EHBO-praktijkles, en identiteitscontroles en het doen van “veilige aangiften” bij de politie. Vanaf 15:30 tot 16:15 uur vindt er een panelgesprek plaats met vertegenwoordigers van Amnesty International, het College voor de Rechten van de Mens, het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (NJCM), de FNV en het Rode Kruis. Aansluitend volgt de officiële lancering van de nieuwe website www.basicrights.nl. Van 17:00 tot 19:00 uur wisselen mensen zonder papieren ervaringen uit en wordt er besproken hoe ze op landelijk niveau meer met elkaar zouden kunnen samenwerken. Daarna is er eten en muziek.

Harry Westerink