27 juni, Den Haag: hoger beroep van strafzaak tegen anti-Zwarte Piet activist Jerry Afriyie

Afriyie werd in Gouda keihard aangepakt door de politie.
Afriyie werd in Gouda keihard aangepakt door de politie.

Op 27 juni wordt in Den Haag het hoger beroep behandeld in de strafzaak tegen activist Jerry Afriyie, een van de kartrekkers in de beweging tegen de racistische Zwarte Piet-figuur. Afriyie werd in 2014 op gewelddadige wijze aangehouden bij het protest tijdens de nationale intocht van Sinterklaas in Gouda. Toch was het een agent die aangifte tegen hem deed. In oktober 2016 werd Afriyie door de Haagse rechtbank vrijgesproken van mishandeling van de agent. Het Openbaar Ministerie is in hoger beroep gegaan tegen die uitspraak en blijft Afriyie daarmee stigmatiseren en criminaliseren. Doorbraak roept iedereen op om Afriyie te komen steunen.

Rechtszaak
Dinsdag 27 juni
Van 9:30 tot 11:30 uur
Prins Clauslaan 60
Den Haag
Facebook

De rechtbank bepaalde in zijn uitspraak dat de arrestatie onrechtmatig was en dat de politie buitensporig geweld gebruikte. “Naar het oordeel van de rechtbank is de politie bij de aanhouding van de man te fors opgetreden. Er was op dat moment geen sprake van dreigende wanordelijkheden. Voor de politie was er daarom geen noodzaak om verdachte direct zonder enig verbaal contact vast te pakken en hem uit de ketting van demonstrerende personen te trekken. Dit betekent dat de politieambtenaren die direct bij de aanhouding van de man waren betrokken, niet werkzaam waren in de rechtmatige uitoefening van hun bediening.” Afriyie werd ontslagen van alle rechtsvervolging.

In de oproep om Afriyie te komen steunen tijdens de rechtszitting worden de achtergronden van de zaak beschreven. “Verschillende organisaties en actiegroepen tegen Zwarte Piet kondigden aan om onder de noemer Kick Out Zwarte Piet (KOZP) op 15 november 2014 een vreedzaam protest te zullen houden bij de nationale Sinterklaasintocht in Gouda. Burgemeester Milo Schoenmaker van Gouda nodigde de vertegenwoordigers van KOZP, Jerry Afriyie en Kunta Rincho, voorafgaand aan de intocht uit voor een gesprek. De burgemeester sprak lovende woorden over de vreedzame acties van de anti-Zwarte Piet-beweging en de vertegenwoordigers van KOZP verlieten het gesprek met een positief gevoel.

Echter, twee dagen voor de intocht werd de vreedzame demonstratie door de burgemeester verboden. Hierop besloot KOZP af te zien van de aangekondigde demonstratie en simpelweg gebruik te maken van de vrijheid van meningsuiting. De groep voelde zich gesterkt door het rapport van de Nationale Ombudsman dat op 15 oktober 2014 werd uitgebracht waarin stond dat het dragen van anti-Zwarte Piet-shirts geen grond mag zijn voor arrestaties en dat het dragen ervan valt onder de vrijheid van meningsuiting.

Op de ochtend van de intocht kreeg Afriyie een sms van de politie met de tekst: ‘Het is een kinderfeest.’ Hij werd met een groep medestanders ingesloten door de politie, een van de agenten riep: ‘Hij moet apart aangehouden worden’, waarop Afriyie uit de groep werd getrokken en met geweld werd weggevoerd met zijn T-shirt over zijn hoofd getrokken. Vervolgens werd hij gekleed in slechts een boxershort in een isoleercel opgesloten. Hoewel het voor een ieder duidelijk was dat Afriyie het slachtoffer was van excessief politiegeweld, werd tegen hem aangifte gedaan wegens ‘mishandeling van een agent’. Kort na de aangifte heeft de politie er bovendien op toegezien dat hij zijn werk als beveiliger niet meer kon doen.

Het is overduidelijk dat de burgemeester, de politie en het OM met Afriyie een voorbeeld willen stellen. De arrestatie en de rechtszaak zijn een aanval op de strijd tegen institutioneel racisme in Nederland en ze zijn een regelrechte aanslag op de vrijheid van meningsuiting. Dit kunnen we niet laten gebeuren!”

Afriyie is betrokken geraakt bij verschillende rechtszaken als gevolg van zijn strijd voor een inclusief Sinterklaasfeest en een samenleving zonder racisme. Rechtszaken zijn erg kostbaar en hij mag zo lang deze zaak loopt zijn baan als beveiliger niet uitoefenen. Steun je Afriyie? Wees solidair en doneer wat je kunt missen door geld over te maken op bankrekeningnummer NL09 TRIO 0197 966 691 t.n.v. stichting Nederland Wordt Beter o.v.v. “rechtszaak Afriyie”.

Harry Westerink