30 november, Amsterdam: bijeenkomst over het gedeelde verleden van Amsterdam en New York

Toen wij Nederlanders aankwamen in wat later Nieuw Amsterdam zou worden, ‘was daar niets’ aldus de Nieuw Amsterdam-‘attractie’ in Madurodam.
Toen wij Nederlanders aankwamen in wat later Nieuw Amsterdam zou worden, “was daar niets”, aldus de Nieuw Amsterdam-“attractie” in Madurodam.

“Wat is het verband tussen urban planning, kapitalisme, globalisatie, de Nederlandse identiteit en slavernij?” Die vraag staat centraal tijdens de bijeenkomst “Rethink Nieuw Amsterdam” op 30 november in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam. Het programma van de bijeenkomst is ontwikkeld door Rethink-projectleider Umayya Abu Hanna. Sprekers zijn onder meer Dineke Stam, Dienke Hondius, Nancy Jouwe en Jennifer Tosch, die hun boek “Dutch New York histories” gaan presenteren.

Bijeenkomst
Donderdag 30 november
Vanaf 19:30 uur
Pakhuis de Zwijger
Piet Heinkade 179
Amsterdam
Facebook
Reserveren kan hier
Ook te volgen via livestream

Uit de oproeptekst: “Rethink onderzoekt het gedeelde verleden van Amsterdam en New York. We maken een reis door de tijd en bekijken door de ogen van de historische figuren Jaques de Munsee, Sojourner Truth en Peter Stuyvesant de relatie tussen Amsterdam en New York. Wat is het verband tussen urban planning, kapitalisme, globalisatie, de Nederlandse identiteit en slavernij? Welke stempel heeft Nederland in de Gouden Eeuw op de grootste stad van Amerika gedrukt en vice versa? En welke sporen van slavernij zien we nu nog terug in deze steden? We maken een reis door de tijd met verhalen, video’s en een goodie bag om mee naar huis te nemen.”

Harry Westerink