31 oktober, Nijmegen: Woonprotest

Nederland zit in een wooncrisis. De overheid heeft in de laatste jaren de controle over de woningmarkt door bewust beleid compleet losgelaten. Ze greep niet in bij stijgende huren en beleggers kregen vrij spel bij het opkopen en verhuren van huizen. Ook het in stand houden van de verhuurdersheffing maakt het bijna onmogelijk om nieuwe sociale huurwoningen bij te bouwen. Voor kleine veranderingen in het beleid is het te laat. Voor al die mensen die nu wachten op een huis moet het roer echt om. De tijd dringt. Er is een radicale koerswijziging nodig. Ook in onze prachtige stad voelen we de dramatische effecten van het falen van landelijke beleid. Studenten werken zich diepe schulden in om de huur te kunnen betalen en mensen in zogenaamde middenhuur betalen zich blauw. Dat is als je al een kamer of woning kunt vinden; wat het woningtekort betreft staat Nijmegen op een beschamende nummer 3 van Nederland.”, aldus de oproep van de Nijmeegse Wooncoalitie, die bestaat uit personen vanuit de PvdA Nijmegen, ROOD, Groenlinks Nijmegen, JS Arnhem-Nijmegen, DWARS Gelderland, Bij1 Arnhem-Nijmegen, CJB, #Nijmegenvoor14, Internationale Socialisten en AKKU.

Zondag 31 oktober
Vanaf 14:00 uur
Plein op het Kelfkensbos, Nijmegen
Facebook

“We roepen lokale politieke partijen, organisaties, verenigingen en alle Nijmegenaren op om samen een vuist te maken naar Den Haag. Zonder een strijdbare beweging gaat er niets veranderen! In Nijmegen onderschrijven wij het manifest van het Woonprotest in Amsterdam. Daarnaast hebben wij nog zelf ook eisen:

  • Introduceer een woonplicht binnen Nijmegen vanaf 1 januari 2022. Langdurige leegstand en een groeiend aantal daklozen mogen niet naast elkaar bestaan.
  • Maak onteigening een optie bij het herhaaldelijk overtreden van regels. En organiseer, zoals in Berlijn, een gemeentelijke enquête hierover, zodat Nijmegenaren zich erover kunnen uitspreken.
  • Hou je als gemeente aan artikel 19 van het VN-verdrag Handicap (2016): wonen moet voor iedereen toegankelijk zijn.
  • Internationale studenten moeten direct gehuisvest worden. Het is een schande dat er studenten op straat moeten slapen.”

Eric Krebbers