7 mei, Amsterdam: plannen maken tegen dwangarbeid

Logo van het Amsterdamse comité.
Logo van het Amsterdamse comité.

Na de strijdbare bijeenkomst van vorige week organiseert het Amsterdamse comité Dwangarbeid Nee op 7 mei een actievergadering. Daar zullen plannen tegen dwangarbeid voor bijstandsgerechtigden worden bedacht en verder uitgewerkt. Het comité roept met name dwangarbeiders op om aan het overleg deel te nemen.

Actiebijeenkomst
Dinsdag 7 mei, vanaf 19:00 uur
Inloop vanaf 18:30 uur
Dijktheater, Da Costakade 160, Amsterdam
Aanmelden vooraf kan: info@dwangarbeidnee.nl

Op 17 oktober 2012 organiseerden FNV Bondgenoten, de Amsterdamse SP en de Bijstandsbond voor de deur bij uitzendbedrijf Randstad een actie tegen het “in de uitverkoop gooien” van werklozen. Twee maanden later hielden de organisaties een hoorzitting waarbij het comité Dwangarbeid Nee werd opgericht, waar ook Doorbraak aan deelneemt. Na een bijeenkomst op 25 februari leidde dat op 25 maart tot een actie bij het Praktijkcentrum van de Dienst Werk en Inkomen in Amsterdam Zuidoost. Veel dwangarbeiders met wie de actievoerders ter plekke in contact kwamen, bleken boos te zijn over de schandalige manier waarop ze door de gemeente Amsterdam worden behandeld. Dat vormde voor het comité de aanleiding om op 22 april een nieuwe bijeenkomst te organiseren, die druk werd bezocht.

Op 7 mei wordt daar met een actievergadering een vervolg aan gegeven. De bedoeling is dan om de Amsterdamse campagne tegen dwangarbeid nog meer van de grond te krijgen. Voor dwangarbeiders en hun ondersteuners biedt dat een uitstekende gelegenheid om de strijd tegen het verplicht onbetaald werken aan te wakkeren en verder vorm te geven.

Harry Westerink