Zeer toepasselijk icoontje op de inburgeringswebsite van de overheid

Zeer toepasselijk icoontje op de inburgeringswebsite van de overheid.

Toen ik jaren geleden naar Nederland migreerde, moest ik net als alle andere nieuwkomers de Nederlandse taal leren. Ik kon toen gelukkig elke dag naar school gaan om die voor mij zo lastige taal onder de knie te krijgen. De overheid vroeg voor de taallessen indertijd het schappelijke bedrag van zestig euro per jaar. Maar door de jaren heen werd de overheid steeds strenger richting migranten en vluchtelingen. De inburgeringsplicht werd ingevoerd, waardoor de nieuwkomers onder grote druk kwamen te staan. De overheid zocht naar manieren om de integratiedwang zoveel mogelijk te vergroten. Het inburgeren ontaardde voor de nieuwkomers in een nachtmerrie.

Nieuwkomers moeten verplicht inburgeringscursussen volgen, waarvoor ze geld moeten lenen bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het gaat om maar liefst tienduizend euro. Vluchtelingen die verblijfsrecht hebben gekregen en hopen op een veilige en beschermde toekomst in Nederland, zijn daardoor gedwongen om hun leven hier te beginnen met het nemen van een fors financieel risico. Wie slaagt voor het inburgeringsexamen, hoeft het geld niet terug te betalen. Maar wie na drie jaar niet slaagt, moet het hele bedrag van tienduizend euro ophoesten. De inburgeraars liggen dan ook ’s nachts in bed te piekeren over geldzorgen. Hoe kunnen ze met hun veelal lage inkomen ooit die lening aflossen, als ze niet zouden slagen voor het examen? Ze zijn uit hun land van herkomst gevlucht en kwamen na een lange en afmattende reis in Nederland aan. Ze dachten dat ze hier een rustig leven zouden kunnen gaan leiden. Maar in hun nieuwe land gaan ze gebukt onder problemen die worden veroorzaakt door de staatsbureaucratie.

De taal leren vormt het uitgangspunt van de inburgeringsindustrie. De taalscholen stellen bij aanvang van de inburgering een contract op dat de inburgeraars moeten ondertekenen. In dat contract staat hoeveel het kost om de taal te leren. Het gaat om torenhoge bedragen van rond de zevenduizend euro voor een jaar taallessen. Nadat de vluchteling het contract tegen wil en dank heeft ondertekend, verschijnt op het gezicht van de taalbegeleider een glimlach. De nieuwkomer zit nu gevangen in de fuik van de inburgeringsindustrie. Zodra hij afscheid neemt van zijn taalbegeleider en het gebouw van de taalschool verlaat, wordt het contract meteen doorgestuurd naar DUO. Daarna gaat de begeleider een leskamer regelen voor een paar uur per week, waar een paar taaldocenten klassikaal aan de slag gaan met een aantal inburgeraars. En voor de rest? Tja, de inburgeringsindustrie verdient goed aan de nieuwkomers en het personeel houdt een dikbelegde boterham over aan het integreren van vluchtelingen in een cultuur met veronderstelde nationale normen en waarden waarvan in feite niemand kan uitleggen waarom die typisch Nederlands zouden zijn.

Wie de taal gaat leren, moet een jaar lang twee dagen per week de taalschool bezoeken. De les duurt drie uur per dag. Je krijgt dan de inlogcode voor een computerprogramma, waardoor je thuis kunt gaan oefenen met de taal. Je krijgt een computerstem te horen die in het Nederlands spreekt en daarna moet je die woorden zo goed mogelijk nazeggen. Het komt er op neer dat de nieuwkomers zevenduizend euro betalen voor een computerprogramma dat ze op het scherm van hun eigen laptop moeten gaan begrijpen en doorgronden. Op school leren de nieuwkomers zo goed als niets op het gebied van de grammatica. Ook worden ze daar nauwelijks onderwezen over de uitspraak van al die moeilijke Nederlandse woorden en zinnen. Want “alles staat op de computer”, herhalen de docenten steeds opnieuw, als een soort volautomatische robotten in de fabrieken van de inburgeringsindustrie. Vroeger besteedden taalscholen, aldus mijn ervaring, veel meer aandacht aan specifieke lesonderdelen, zoals lezen, schrijven en luisteren. Maar dat is verleden tijd. Nu moet er vooral veel worden bezuinigd op de loonkosten van taaldocenten en dienen de inburgeraars zichzelf thuis maar les te geven.

De robotten roepen de inburgeraars steeds hard toe: “Het staat op de computer! Op de computer! Ja, op de computer!” En als de nieuwkomers volgens de robotten niet vaak genoeg naar het scherm van hun computer zouden zitten te turen, dan krijgen ze een waarschuwing: “Waarom besteed je zo weinig tijd op de computer! Dat moet je wel doen, want het staat op de computer!” Zo worden de inburgeraars gedrild en klaargestoomd voor de Nederlandse samenleving, waar ze het levensgrote risico lopen dat ze altijd als gast zullen worden blijven behandeld, als een tweederangs burger of zelfs als een profiteur en fraudeur die zou moeten “oprotten naar zijn eigen land”.

Wie niet slaagt voor zijn inburgering, moet niet alleen veel geld ophoesten. Hij kan dan ook geen Nederlandse nationaliteit krijgen. Nieuwkomers kunnen pas Nederlander worden, als ze met succes in de mallemolen van de inburgeringscursussen hebben rondgedraaid. En als ze voldoende op het scherm van hun computer hebben zitten koekeloeren. Want taalrobotten en computerprogramma’s bepalen of er voor hen een toekomst in Nederland is weggelegd.

Lili Irani


 1. Condor # 1 
  7 maanden geleden

  Het trieste is dat mensen veel geld moeten betalen voor dit soort shit dat als lesmateriaal wordt verkocht.

  https://www.ed.nl/binnenland/barbie-met-bomgordel-in-lesmateriaal-voor-asielzoekerskinderen~a083636a/

  De grootste industrie in Nederland is de reintegratieindustrie en integratieindustrie. Zit er vol met incompetente corrupte cowboys en piraten.
  Iedereen kan een reintegratiebedrijf ongecontroleerd opstarten ongeachte achtergrond en competenties.

  Ook is er totaal geen prestatiecontrole over de miljarden en miljarden die er ingepompt worden.

  Condor

 2. Darth Vader # 2 
  6 maanden geleden

  Dat ze moeten betalen voor de taalles heb ik geen probleem mee.
  Wel met het idote bedrag.
  Paar voorbeelden :
  LOI schriftelijk Spaans +/- €350 is / was de spoedcursus, na 6 mnd spreek je Spaans
  DuoLingo computer / app gratis. Vind ik zelf wat minder want je leert geen grammatica, wel praktische zinnen woorde.
  Babbel, Duits taal instituut computer / app €60 per jaar.
  Om het netjes te zeggen: de officiele cursussen lijken meer op oplichting

 3. Eric # 3 
  6 maanden geleden

  Dat “ze” moeten betalen heb ik wél moeite mee, gezien dat de taalles verplicht is en vluchtelingen nauwelijks inkomen hebben (mede vanwege het racisme op de arbeidsmarkt). Jij hebt makkelijk praten, waarschijnlijk, over andermens verplichte uitgaven…. bah.

 4. Dart Vader # 4 
  6 maanden geleden

  Tja Eric, dan betaal je het toch voor ze.
  Een bijstandsgerechtigde moet bv ook zelf zijn VERPLICHTE ID-kaart betalen terwijl ze daar ook geen geld voor hebben. En zo zijn er wel meer voorbeelden, mss eens een keer onder je steen vandaan komen en kijken hoe de mensen die zich jaren lang rot hebben betaald aan de belastingen en nu aan de finaciële onderkant bungelen aan hun lot worden overgelaten.

 5. Eric # 5 
  6 maanden geleden

  Beste Dart Vader, ik ben zelf bijstandsgerechtigde en weet prima hoe slecht het er onderaan aan toegaat.

  Jouw probleem lijkt te zijn – in het verlengde van alle steeds verder oprukkende rechtse stromingen – dat je vind dat iedereen het dan maar slecht moet hebben, en met name de vluchtelingen.

  Richt je frust liever tegen de rijken die ons aller welvaart steeds meer inpikken, waardoor wij én de vluchtelingen het slecht hebben. Pleit liever voor voor zoveel mogelijk gratis diensten voor iedereen.

  Maar ID-kaarten moeten niet gratis worden, die moeten afgeschaft worden, net als de grenzen.

 6. Ad # 6 
  6 maanden geleden

  beste Eric, ik ben geen bijstandstrekker maar een laagverdiener…..kortom ik verdien meer dan jij krijgt maar heb geen van de financiele voordelen die jij hebt….eens in de zoveel tijd een vergoeding voor een fiets of machine, advocaten pro deo, vergoedingen van je zorgkosten, huur subsidie, diverse fondsen waar je vergoedingen van kunt krijgen, voedselbankhulp, enzovoorts enzovoorts. Voordat ik scheidde had ik niet voldoende inkomen om alles te kunnen betalen en was ik blij met elk extraatje, na een scheiding kwam ik dus diep in de schulden en liep ook bij de voedselbank, maar verder had ik nergens recht op en geen enkele tegemoetkoming, terwijl ik werkte maar teveel (voor allerlei ‘rechten’) en tegelijkertijd niet genoeg verdiende om alles te kunnen betalen!!! En dan kom jij klagen terwijl je van onze belastingcenten leeft??? en feitelijk nominaal per persoon meer besteedbaar inkomen overhoudt dan een gezin met een inkomen van rond 2000€??

 7. Eric # 7 
  6 maanden geleden

  Waarom richt je je volkomen terechte frust over je omstandigheden op een bijstandsgerechtigde (zoals mensen dat hier eerder deden richting vluchtelingen)?

  Waarom ben je niet boos op degenen die ervoor zorgen dat we het allebei steeds slechter krijgen: de politici, de bazen, de rijken?

  Waarom vind je het zo erg dat een bijstandsgerechtigde klaagt? Heb je als bijstandsgerechtigde zelfs daar geen recht meer op, omdat je zowat de onderste trede van de samenleving en economie betreden hebt (een trapje lager zitten nog de tot illegaal gemaakten)?

  Waarom maak je je zo druk om die belastingcenten waar mensen als ik van leven, en niet over die belastingeuro’s die met miljarden worden weggegeven aan de rijken, aan de bedrijven?

  Waarom snap je niet dat we onderaan juist onze gezamenlijke belangen moeten benadrukken? Samen vechten tegen degenen die onze ellende veroorzaken?

  Waarom snap je niet dat jouw soort reacties precies zijn wat die rijken hopen, waar ze op bouwen om het nog erger voor ons allemaal te kunnen maken? Zij leven van onze verdeeldheid.

  Weet je, er is echt geld zat, welvaart zat, eten zat, alles zat, voor iedereen, als we eerlijk zouden delen. Ga je daar liever voor inzetten, in plaats van andere armen tot de orde te roepen als een soort politie-agent van de rijken!

 8. Condor # 8 
  6 maanden geleden

  Het feit dat Ad het over bijstandstrekkers heeft, zegt me al meer dan genoeg. Uit het woord bijstandstrekker klinkt pure minachting. Helaas behoord Ad tot de grote meerderheid van Nederlanders die een diep gewortelde minachting hebben voor mensen in de bijstand.

  Ad heeft wel weer een punt dat mensen met een heel laag inkomen nauwelijks beter af zijn dan iemand die in de bijstand zit. Dit komt inderdaad omdat deze mensen allerlei subsidies mislopen. Op dit punt snap ik Ad zijn frustratie.

  Maar hij kan beter zijn pijlen en woede richten op het systeem die dit veroorzaakt ipv op de mensen in de bijstand. Die kunnen hier niks aan doen.

  Condor

0

Het kan even duren voor je reactie voor anderen zichtbaar wordt omdat de redactie er eerst nog even naar kijkt. Seksistische en racistische reacties worden niet doorgelaten, evenals scheldpartijen, bedreigingen, 'off topic'-bijdragen en pure 'knip en plak'-reacties (deze website is geen prikbord). Wil je contact met de redactie? Mail dan: doorbraak@doorbraak.eu


Je mag de volgende tags gebruiken: <a href=""> <blockquote> <del> <code> <em> <i> <strong> <b>


*