Bruin I sluit homo’s met buitenlandse partner uit

COC-logo
Wilders’ kabinet Bruin I wil gezinsvorming met buitenlandse partners beperken tot paren die al zijn getrouwd. Maar in de meeste landen kunnen homo’s, lesbo’s en transgenders niet trouwen, en daardoor mogen ze straks hun partner niet meer naar Nederland laten overkomen. Homobelangenorganisatie COC eist van minister Gerd Leers van Immigratie en Asiel dat hij deze discriminerende en migratiebeperkende maatregel uit het regeerakkoord niet invoert.

Het meest rechtse kabinet ooit heeft op papier gesteld zich hard te willen maken voor de bevordering van de emancipatie van homo’s, lesbo’s en transgenders. Maar in de praktijk blijkt Bruin I de homo-emancipatie alleen ter harte te gaan als die in het eigen straatje van moslimpesten past. Door gezinsvorming onder homo’s, lesbo’s en transgenders onmogelijk te willen maken, laat Bruin I zijn ware oerconservatieve en homofobe aard zien. Extra pijnlijk daarbij is dat relatief veel homo’s en lesbo’s tijdens de Tweede Kamerverkiezingen op de PVV en de VVD blijken te hebben gestemd. Onlangs toonde overigens ook de Haagse PVV-fractie zich homovijandig.

Eerder al kaartte GroenLinks deze vorm van discriminatie in het regeerakkoord aan bij premier Mark Rutte. Die suggereerde toen dat homoseksuele stellen zouden kunnen trouwen op de Nederlandse ambassade in het land van herkomst, of dat de homoseksuele partner op een toeristenvisum naar Nederland zou kunnen komen om hier te trouwen. Maar beide voorstellen blijken onuitvoerbaar te zijn, aldus het COC. “Internationale verdragen verbieden ambassades handelingen te verrichten die in strijd zijn met de wetten van het land waar de ambassade zich bevindt. En om te trouwen op een toeristenvisum moet de partner uit het buitenland liegen over de reden waarom hij of zij naar Nederland afreist.” Niet alleen maakt Rutte het voor homoseksuele paren onmogelijk om samen te leven. Hij pleit er ook nog eens voor om leugens te vertellen over de reden van hun komst naar Nederland. Ondertussen pakt de overheid migranten en vluchtelingen die zouden “liegen en bedriegen” keihard aan.

Op 31 januari heeft het COC Leers aan de tand gevoeld. De minister gaf toe dat ook homo’s, lesbo’s en transgenders met een buitenlandse partner in Nederland een leven moeten kunnen opbouwen. Het COC toonde zich “gematigd positief” over het gesprek. “Eerst zien, dan geloven” lijkt een beter motto te zijn. Leers en de rest van Bruin I moeten niet zozeer het nadeel van de twijfel krijgen, maar fel en onophoudelijk worden bestreden.

Harry Westerink