D-reizen stelt ons gerust: op Samos nauwelijks een vluchteling te bekennen

Manon en Elizabeth op Samos.
Manon en Elizabeth op Samos.

Je wenst het niemand toe. Zit je nét even lekker op dat zonovergoten, Griekse strand je royale vakantievergoeding op te souperen, komt daar ineens een boot vol halfverzopen oorlogsvluchtelingen aangevaren. Je flaneert lekker in je bikini over de boulevard, blijkt dat er net weer zo’n stel Syrische testosteronbommen is ontsnapt uit het lokale vluchtelingenkamp. Sta je net even in dat souvenirwinkeltje vijftig procent van de prijs af te dingen – niet dat je die prullen ergens voor nodig hebt, maar de lokale economie verdient ook wel een steuntje in de rug – tikt er ineens zo’n vies, bedelend oorlogsweesje op je roodverbrande schouder. Allez zeg, dáárvoor heb je potdorie niet eerst twee uur op Schiphol in de rij gestaan!

Bij D-reizen begrijpen ze dat maar al te goed. Dat je die getraumatiseerde vluchtelingen en aangestrande lijken elke dag op tv moet zien, is al erg genoeg. En op vakantie hoop je al die ellende nu juist eventjes te ontvluchten. Daarom heeft uw favoriete reisbureau hun assistenten Manon en Elizabeth vast even vooruit gestuurd naar het heerlijk zonnige Griekse eiland Samos. En wat blijkt? “In de vier dagen die wij op Samos hebben doorgebracht, hebben wij geen bootjes met vluchtelingen aan zien komen, geen reddingsvesten in het water zien liggen en slechts drie vluchtelingen in Samos-Stad gezien. Je kunt op deze bestemming dus écht met een gerust hart gaan genieten van een heerlijke vakantie.”

Wat.een.opluchting!

Denkt u overigens niet dat Manon en Elizabeth onverschillig zijn voor het leed van anderen. Nee, ze waren juist ook heel benieuwd naar de situatie van vluchtelingen op het eiland, en zijn meteen de eerste dag naar Samos-stad gereden. Dat is namelijk de enige plek waar je – met een beetje geluk – nog een bootvluchteling in het wild kan zien. Maar al met al hebben ze er maar drie kunnen lokaliseren, op vier dagen tijd. Onze dappere reisassistenten bezochten ook de lokale vluchtelingen-“hotspot”, die “hoog in de bergen” is gesitueerd, en veilig met hekken en bewakers is afgeschermd van de buitenwereld. Uw veiligheid is in goede handen! Best logisch, want de nationale defensie is eigenlijk het enige dat de Griekse regering níet moest kapotbezuinigen van Jeroen Dijsselbloem.

Maakt u zich dus vooral geen zorgen. Op Samos kunt u met een gerust hart een paar weekjes comazuipen, huidkanker krijgen en uw cholesterol ophogen, zonder het gevaar te lopen zo’n haveloze Syriër tegen het lijf te lopen. Met een beetje geluk komt de gerenommeerde Chinese kunstenaar Ai Weiwei er later deze zomer nog een performance geven, om aandacht te vragen voor het lot van ontheemde oorlogsvluchtelingen.

Mathijs van de Sande
(Het artikel op D-reizen is inmiddels verwijderd, maar is nog wel te lezen bij Neckermann dus. De integrale tekst blijk nog steeds te lezen op de Wayback Machine.)

Deel van de oorspronkelijke tekst.
Deel van de oorspronkelijke tekst.
Nog een stukje.
Nog een stukje van de oorspronkelijke tekst.