Enkele beelden van een strijdbare 1 mei

In Den Haag.

Afgelopen zaterdag werd overal ter wereld de Dag van de Arbeid gevierd: her en der op massale schaal op straat, elders in kleine kring. Ook in Nederland gingen op een reeks plekken mensen de straat op, van Enschede tot Velzen en van Amsterdam tot Rotterdam. Hier enkele beelden van vieringen in Nederland (en België) waar Doorbraak-activisten aan meededen.

In Leiden ging op vrijdagavond al een team van #Leidenvoor14 de straat op. Op de vooravond van 1 mei hebben de activisten op 11 plekken in de stad posters geplakt en leuzen gekrijt. Deze keer waren het twee A4-posters met gedichten van de leden van #Leidenvoor14. Extra aandacht kregen AH XL en AH to go. AH-topman Frans Muller neemt per maand ruim 400 keer zoveel geld mee naar huis als de gemiddelde vakkenvuller. Hieronder beide gedichten.

Aan het begin van de avond.
Bij de AH to go.
Bij de ingang van een politiebureau.

The Revolution Will Come at 4:30AM

It’s 4:30AM, again

Each woke up before another dawn has gone away

They’re Workers, getting by

Life for them starts ahead of the pitch-black night

Eyes still heavy, their body sore from the previous shift

They already feel the phantom weight of their tools on their wrist

They know it’s their duty to provide

They know it’s from their toil that everyone can thrive

And so they wonder why it’s gotta be such a day to day struggle to barely survive

4:30AM comes back

I wish I could be there to tell them what needs to be said

Their Work’s stainless, worth a trillion

The only thing that doesn’t value shit is their bosses’ illegitimate dominion

Eyes now enraged, their souls united by the revolution light

They already sense the black-red sparkle on their skin of the mighty fight

They know it’s their duty to picket the line

They know it’s their victory that everyone will unchain

And so they envision how it’s gonna be waking up that early for the last fucking time

It’s 4:30AM, hear the beat

Of us taking to the streets

– Intersectional Rage

The Spirit of The Worker

My hands, my feet, my eyes, are covered by sweat

It burns the eye, along with the energy I kept

For the boss

The loss, of myself in the mirror every day

As I build something that isn’t mine anyway

The blood of the worker

Thick, heavy, red

The 1st of May everyone should be fed bread

We feed, we build, we give

Yet we struggle to be fed

The revolution comes from within, yet it is still weak

But on the 1st of May, I can hear its heartbeat

To revive and reclaim what is

The Spirit of The Worker

The Revolution itself

– Workers of the World

Bij de AH XL.

Meer beelden op Twitter.

In Leeuwarden ging men al vroeg van start. Een megagroot spandoek “Laat de rijken de crisis betalen” werd opgehangen aan het gerechtshof! De politie vond dat de strijdbare boodschap daar weg moest, maar uiteindelijk heeft ie er toch een uur gehangen. Daarna hebben de Friese kameraden het nog een flinke tijd handmatig omhoog gehouden. De actie trok veel bekijks, niet in het minst door de aanwezigheid van de politie. Aanwezig was ook een grote groep Cambuur-supporters, lui die eerder KOZP-acties aanvielen. Die kwamen geen 1 mei vieren, maar hun kampioenschap.

In Rotterdam was er de fietsdemonstratie Resist!Rejoice!Ride!, georganiseerd door Cultural Workers Unite (CWU), BPW Rotterdam en #Rotterdamvoor14. De bedoeling was om arbeidersstrijd en huisvestingsstrijd samen te brengen. De activisten hadden creatieve spandoeken bij zich, zoals “Honk if you’re horny for workers rights”. Na afloop sloten ze aan bij de grote 1 mei-demonstratie.

In Den Haag hebben leden van #DenHaagvoor14 flyers uitgedeeld en leuzen gekrijt bij het HMC Westeinde ziekenhuis. De leuzen waren in zes talen: Engels, Koerdisch, Papiamento, Spaans, Nederlands en Turks. Twee activisten hebben in het ziekenhuis bloemen en flyers aangeboden aan zorgwerkers. Het ziekenhuis ging ervoor zorgen dat de bloemen en flyers zouden worden verspreid over alle afdelingen, waaronder de IC’s.

Ook in Groningen is veel gekrijt in het kader van 1 mei. Wij waren er niet bij, maar konden wel na afloop deze foto’s maken.

“Workers of the world unite” en “no CEO feminism”
“Solidariteit over raciale lijnen doet kapitalisme verdwijnen”
“Planet over profit”

In Nijmegen was er ook een strijdbare 1 mei-viering, in het Valkhofpark. Na enige toespraken gingen de activisten krijten.

“Solidariteit met werklozen” – men bedoelde vermoedelijk “baanlozen”. Bijna alle mensen doen immers wel 1 of ander werk, baan of niet.
“Het kapitalisme zal verbrokkelen als deze ruïne”

Meer beelden op Twitter.

In Leiden organiseerde #Leidenvoor14 een 1 mei-meeting in het Singelpark. Er werden ook flyers uitgedeeld in het Nederlands en in het Engels (pdf), hieronder ook als plaatje. Er werden korte, parallelle voordrachten gehouden over de strijd van de Mondina’s in Italië, over de Leidse strijd tegen dwangarbeid en over de “Trinta di mei”-opstand van 30 mei 1969 op Curaçao. Natuurlijk deden we ook het traditionele “ballen tegen bobo’s”-spel. Mensen gooiden ballen tegen ceo’s, bekende racisten, fascisten en christenfundi’s. Het sponzenmannetje was er ook weer. Baanlozen werden gedwongen om zonder loon dit soort sponsjes in te pakken. De foto’s van de hotemetoten maakten onvermoede krachten los bij de aanwezigen, die afkomstig waren van diverse sociale bewegingen.

Meer beelden op Twitter.

Er was trouwens in Brussel op 1 mei ook een gezamenlijke actie van #voor14 en kameraden van de Belgische Voor 14-campagne.

Eric Krebbers