Grote opkomst bij manifestatie

De manifestatie van vandaag tegen de English Defence League (EDL) bij het Dokwerker-beeld op het Jonas Daniël Meijerplein in Amsterdam is druk bezocht. Ongeveer duizend mensen protesteerden daar niet alleen tegen de Engelse fascisten, maar vooral tegen de extreem-rechtse PVV van Geert Wilders. De actie was georganiseerd door het Platform tegen Vreemdelingenhaat, waar ook Doorbraak aan deelneemt.

De politie was in verband met de komst van de EDL en de tegenacties “in opperste staat van paraatheid” gebracht. Delen van Amsterdam leken wel tot een oorlogszone omgebouwd, met de inzet van zo’n 10 ME-bussen, een waterkanon, een helikopter en een heleboel politie in burgerkleding, “de stillen”. Uiteindelijk kwamen er maar heel weinig EDL-ers opdagen in het afgelegen Westelijk Havengebied, ondanks hun grootspraak vooraf. Anti-racisten daarentegen grepen hun kans om eindelijk weer eens voluit en met grote aantallen mensen te demonstreren tegen racisme en rechts-populisme.

Hieronder nog wat foto’s. AT5, de Wereldjournalisten en de IS hadden ook verslagen.

Harry Westerink

Spandoek Racisme ReGeert

Stop VerWildering


 1. Maikel # 1 
  7 jaar geleden

  De demonstratie had bij veel mensen argusogen op geworpen. Niet op de laatste plaat was het zeer opmerkelijk dat er zo’n grote orde dienst was. In de wandelgangen werd er gegrapt dat er bijna niemand voor gevonden kon worden.

  Na succesvolle demonstraties zelf woordgevoerd te hebben op nationale demonstraties vindt ik het zeer opmerkelijk dat er zo’n groot wantrouwen is naar de eigen achterban. Niet dat de ‘ordetroepen’ de smeris de demonstratie uit werkte of in ieder geval moeite deed om de gewelddadige arrestatie teams aka Romeos buiten de demo te houden. Nee de ordetroepen liepen daar als ordinaire handlangers van de smeris te handelen.

  Ik snap ook niet waarom er zo ongelukkig gekozen is voor de naam ‘platform tegen vreemdelingen haat’.Mensen zonder papieren geen vreemdelingen, maar gewoon mensen. Door hen te betitelen als vreemdeling is er al duidelijk een verschil tussen ‘wij Nederlanders’ en hun de ‘vreemdeling’.

  Er rust een grote verantwoording om de Internationale socialisten en consorten zoals Rene Danen voortijdig te tackelen in hun hiërarchische autoritaire handelen. Wij staan op het punt in deze donkere dagen vele keren de straat op te gaan. Ik heb altijd de pluraliteit van subversie omarmd en ben hier bereidt om grote concessies in te doen. Toch kan ik niet aan het gevoel ontkomen, dat Rene Danen en de Is’ers keer op keer goedbedoelde initiatieven van grassroots projecten coupt en hier ongestraft mee weglopen.

  Een breed georiënteerd platform is goed. Goed, zodat zij in potentie zeer groot kan groeien. Toch moet er voor gewaakt worden dat de fundamenten van zo platform bij voorbaat niet rot is. Het kan zomaar zijn dat reformisten als de SP en/of de PVDA er mee vandoor zullen proberen te lopen….

 2. […] voor wat nog komen gaat. Hieronder volgen nog foto’s als ‘opwarmer’. Of bekijk de site van Doorbraak, waar meerdere Leidse actievoerders opstaan. Tot de volgende […]

 3. […] 800 actievoerders waren, Trouw noemt het mooie aantal van duizend deelnemers. De linkse groepering Doorbraak hield het op ruim 1000; de Internationale Socialisten (IS), wel vaker creatief met deelnemersaantallen, wist ook nu […]

0

Het kan even duren voor je reactie voor anderen zichtbaar wordt omdat de redactie er eerst nog even naar kijkt. Seksistische en racistische reacties worden niet doorgelaten, evenals scheldpartijen, bedreigingen, 'off topic'-bijdragen en pure 'knip en plak'-reacties (deze website is geen prikbord). Wil je contact met de redactie? Mail dan: doorbraak@doorbraak.eu


Je mag de volgende tags gebruiken: <a href=""> <blockquote> <del> <code> <em> <i> <strong> <b>


*