Praatjesmaker: waxinelichthouder versus de gouden koets

Waxinelichtje
Het is weer de derde dinsdag van september geweest. Veel zijn we niet opgeschoten, maar dat was al bekend. We gaan zelfs achteruit, maar ook dat was al bekend. Prinsjesdag was geen verrassing, het was niet nieuwswaardig. Wel gebeurde er iets dat eigenlijk alle aandacht had moeten trekken, maar uiteindelijk ergens in een klein hoekje van de gratis krant Spits was beland. Nu overdrijf ik wel een beetje, maar naar mijn mening had het veel meer aandacht moeten krijgen dan dat het nu kreeg. Wat was er nou aan de hand?

Een kale man van bijna 30 jaar, natuurlijk geen moslim, had een waxinelichthouder gegooid naar de gouden koets waarin de koningin met haar zoon en schoondochter zat. Nu is het niet de eerste keer dat er een gewelddadige uiting plaatsvindt richting de koninklijke familie. Alleen daarom al had deze gebeurtenis meer aandacht moeten krijgen. Waarom hebben mensen toch de behoefte om hun, zeg maar, onvrede te uiten richting deze familie? Dat had de vraag van de dag moeten zijn.

Het valt op dat bij zulk soort gebeurtenissen gelijk wordt gewezen naar het verleden en de psychische toestand van de dader: “Hij zat niet zo lekker in z’n vel” of “Hij heeft wat psychische problemen”. Dan denk ik: “Maar het is niet de eerste keer dat mensen zich negatief uiten tegen deze familie. Zal die er dan ook niet iets mee te maken hebben?”

Bijvoorbeeld: als een aantal keer mensen op straat geweld uitoefenen tegen mij, dan heeft dat ook met mij te maken. Óf Nederland is zo racistisch geworden dat migranten op straat zomaar worden aangevallen, óf ik zoek zelf steeds ruzie, óf… nou, vul maar in. Het zou in ieder geval wel iets met mij te maken moeten hebben, terecht of onterecht.

Laten we dus niet blind op zoek gaan of er misschien wel iets niet zou kunnen kloppen aan de psychische toestand van degenen die zich negatief uiten tegen de koninklijke familie. Maar laten we vooral ook de vraag stellen: waarom die familie? Toen Beatrix in 1980 de kroon kreeg van Juliana, werd ze door duizenden en duizenden mensen uitgefloten. Ik ben benieuwd hoe het zit met de psychische toestand van al die mensen. Was je daar bij of ken je iemand die daar bij was, laat het me dan weten.

Emek Egeli