Halverwege de Haagse actieweek: strijdbare vluchtelingen en vervelende bestuurders

Maandag: demonstratie richting mensenjager Teeven.

Vijf dagen van de actie-achtdaagse van het Haagse tentenkamp “Recht op bestaan” zijn voorbij. Vijf dagen vol demonstraties, uitgevoerd door strijdbare vluchtelingen en betrokken ondersteuners. Deze week zijn er nog drie actie-momenten om de vluchtelingen te ondersteunen in hun strijd. Help mee om hun stem luid en duidelijk te laten horen. Kom bijvoorbeeld naar de demonstratie van aanstaande zaterdag, die in tegenstelling tot eerdere berichten begint om 16:00 uur.

Gisteren was het acht weken geleden dat illegaal gemaakte vluchtelingen op het Koekamp bij station Den Haag Centraal de eerste tenten opzetten van hun doorlopende actiekamp als protest tegen het onmenselijke migratiebeheersingsbeleid. Vanuit het tentenkamp zijn de vluchtelingen voortdurend de straat op gegaan om solidariteit met hun strijd te vragen en druk uit te oefenen op de politici. Ondanks alle tegenwerking van VVD-burgemeester Jozias van Aartsen en de verder oprukkende kou en regen, blijven de vluchtelingen moedig doorgaan.

Partytent

Zondag: stand bij station Den Haag Centraal.

Een kort overzicht van de actie-achtdaagse tot nu toe.

Dag 1: Op zaterdag 10 november ging de actie-achtdaagse van start met een demonstratie in Amsterdam waarbij de tentenkamp-activisten uit Den Haag afreisden naar hun collega-vluchtelingen van het Amsterdamse tentenkamp aan de Notweg, om daar samen vanaf de Dam naar het stadhuis te lopen. Tijdens de paar honderd hoofden tellende demonstratie hielden vluchtelingen van de beide tentenkampen vlammende toespraken. Verder spraken activisten van onder meer het Steuncomité Sociale Strijd (waarin ook Doorbraak participeert) en de Internationale Socialisten hun solidariteit uit.

Maandag: demonstratie richting mensenjager Teeven.

Dag 2: Met een vrolijk gekleurde partytent en een tafel vol flyers, achtergrondartikelen, posters en natuurlijk de steunverklaring togen een tiental vluchtelingen en een handvol ondersteuners naar het plein voor station Den Haag Centraal om daar voorbijgangers op de hoogte te brengen van de moeilijke positie van mensen zonder papieren en de strijd voor onderdak en verblijfsrecht. Bij aanvang van de actie was er meteen al een aardige passant die zich solidair verklaarde en geld in de solidariteitspot gooide. De rest van de middag bleven vluchtelingen en andere activisten zoveel mogelijk mensen aanspreken. Met het tentenkamp op oogafstand bleken veel voorbijgangers toch nog steeds niet te weten dat vluchtelingen zonder verblijfsrecht op straat moeten zien te overleven. Om uit te leggen dat het niet gaat om ver van je bed-problemen, blijkt het broodnodig dat de tenten letterlijk op de stoep staan en de uitsluitingspolitiek zichtbaar maken.

Maandag: bij Teevens ministerie voor de deur.

Dag 3: Zo’n 50 demonstranten liepen van het tentenkamp naar het ministerie van Veiligheid en Justitie, al scanderend: “Geen man, geen vrouw, geen mens is illegaal”. Telkens riep een van de vluchtelingen via de megafoon: “No borders, no nations…”, wat door de rest werd beantwoord met: “Stop deportations!” De verantwoordelijke staatssecretaris annex illegalenjager Fred Teeven liet zich natuurlijk niet zien, maar dat weerhield de betogers er niet van om toespraken te houden. “Jullie zeggen dat iedereen in Nederland hetzelfde is. Maar dat is niet waar. Er zijn zoveel mensen die op straat slapen zonder geld, zonder verzekering. Wij hebben lang in dit land gewoond, wij zijn ook mensen.” Een ondersteuner: “Dit ministerie gaat over het opsluiten en berechten van criminelen. De situatie van vluchtelingen wordt zonder omhaal in verband gebracht met criminaliteit, met een beleid dat gemaakt wordt voor het strafrecht en voor gevangenissen. Het nieuwe kabinet wil ‘illegaliteit’ strafbaar gaan stellen. Mensen die naar Nederland zijn gevlucht om hier een normaal bestaan op te bouwen, mensen die al jaren op straat leven en aan hun lot zijn overgelaten door de Nederlandse staat, krijgen – als het aan de PVDA en VVD ligt – het stempel ‘crimineel’.”

Zondag: spandoek bij station Den Haag Centraal.

Beperkingen
Zondag: solidariteitsverklaring op de stand.

Dag 4: ’s Avonds protesteerden de vluchtelingen bij het ledencongres van regeringspartij VVD. Het grootste deel van de groep moest echter verderop gaan staan, om de hoek en dus uit het zicht. De partijgenoten van Van Aartsen mochten natuurlijk niet teveel worden geconfronteerd met een groep boze vluchtelingen. De burgervader verbood het om met meer dan vijf demonstranten voor de deur te staan van de plek waar zijn vriendjes aan het vergaderen waren. Als officiële reden daarvoor gaf hij op dat het ging om een protest in een winkelstraat. Maar demonstraties behoren ook in winkelstraten te kunnen plaatsvinden. En bovendien waren alle winkels tijdens de protestactie gesloten, want die vond ’s avonds plaats.

Dinsdag: activist bij VVD-ledencongres met bordje “Sorry, geen tijd voor menselijk beleid”.

Dit is niet de enige keer deze week dat Van Aartsen onredelijke beperkingen oplegt aan de actievoerende vluchtelingen. Aanstaande vrijdag staat er een fakkeltocht op het programma “om de slachtoffers van het onmenselijke vluchtelingenbeleid te herdenken”. De irritante VVD-er heeft bepaald dat de fakkeltocht alleen mag doorgaan zonder fakkels. Maar een paar dagen geleden vond er in Den Haag nog een andere tocht plaats waarbij fakkels wel werden toegestaan. “Het lijkt erop dat burgemeester Van Aartsen willekeur toepast bij het opleggen van deze beperkingen en wederom het vluchtelingenprotest probeert te criminaliseren”, aldus de website van het tentenkamp. De vluchtelingen moeten daarom opnieuw naar de rechter stappen, net zoals ze bij aanvang van het tentenkamp moesten afdwingen dat ze ook ’s nachts op het terrein mochten verblijven en dat ze de zijkanten van de tenten deels mochten afsluiten.

Dinsdag: de meeste vluchtelingen moesten uit het zicht van de VVD-ers blijven.

De demonstratie van komende zaterdag moet van Van Aartsen opschuiven van 14:00 naar 16:00 uur. Die dag komt namelijk ook Sinterklaas naar de stad, met in zijn kielzog ongetwijfeld vele witte volwassenen die zich naar oud racistisch gebruik als een huisslaaf schminken. Het smijten van pepernoten moet blijkbaar vanzelfsprekend voorrang krijgen boven protestacties tegen het keiharde migratiebeleid. Sinterklaas en Zwarte Piet zijn weliswaar ook migranten, maar ze brengen cadeaus met zich mee en, nog belangrijker voor de beleidsmakers, ze blijven maar kort.

Maar deze pesterijen ontmoedigen de vluchtelingen niet. Ze gaan onverdroten door met hun strijd. “Wij zijn nu al twee maanden hier”, zei een Irakees voor het ministerie van Veiligheid en Justitie maandag in de microfoon. “Ze laten ons in de kou staan. Maar wij blijven. We gaan niet weg.”

Mariët van Bommel

Steun de vluchtelingen! Kom naar de solidariteitsdemonstratie met het tentenkamp in Berlijn op donderdag om 14:00 uur, de fakkeltocht ter herdenking van de omgekomen vluchtelingen op vrijdag om 19:00 uur, en de “Geen mens is illegaal”-demonstratie op zaterdag om 16:00. Voor locaties zie hier.

Verklaar je solidair en onderteken de steunverklaring. Om het actiekamp te laten voortbestaan is er nog steeds veel hulp nodig. Maak geld over op rekeningnummer 9474245 t.n.v. AFA Nederland o.v.v. “tentenkamp”, of breng spullen langs op het tentenkamp. Zie voor een lijst van benodigde spullen de “Recht op bestaan”-website.