Hoe de NRC de fascistische Grijze Wolven normaliseert (met update)

NRC-journalist Georgia Oost keek de EK-voetbalwedstrijd Nederland-Turkije bij de Turks-Islamitische Culturele Stichting (TICS) in Den Haag, maar vergeet te melden dat het gaat om de lokale afdeling van de fascistische Grijze Wolven. Midden op de foto bovenaan haar artikel zien we hun vlag met de drie halve manen, en rechts een halve maan met een wolf erin. Zo wordt het Turkse fascisme genormaliseerd. Ze neemt kritiekloos de leugens van de fascisten over en doet alsof hun wolvengroet culturele folklore is in plaats van een bedreiging richting minderheden. Meer over de TICS en hun leider Çetinkaya lees je hier en hier.

Eric Krebbers

Update van dinsdag 9 juli:

We hebben nog wat beelden binnen van het samen Nederland-Turkije kijken bij de Haagse Grijze Wolven-afdeling, waar NRC-journalist Georgia Oost zo’n positief verhaal over schreef. Voortdurend werd de fascistische groet gebracht, onder andere tijdens het Turkse volkslied.

Cameraman van de Grijze Wolven doet zelf ook mee…

De fascisten zaten onder een groot spandoek van de op z’n Turks siegheilende voetballer Demiral, en onder een grote Grijze Wolven-vlag met de drie halve manen. Serkan Gedik, de leider van de Nijmeegse Grijze Wolven-afdeling en de broer van de landelijke leider Murat Gedik, was in Berlijn, maar de Haagse lokale chef Çetinkaya was thuis gebleven om te kijken. Er was ook militaire mehter-muziek, een vast ingrediënt van Grijze Wolven-events.

Çetinkaya

Op Facebook plaatste Çetinkaya beelden van de siegheilende fans in het stadion in Berlijn, met daarbij de lovende tekst: “Zeer mooie beelden, een heel goed antwoord op interne en externe vijanden.”