Informatiebijeenkomsten over Chinese ‘fabrieksmeisjes’: migratie, crisis en verzet

Dagongmei
Doorbraak organiseert in samenwerking met Flexmens, boekhandel De Feeks en het International Institute for Education and Research (IIRE) twee bijeenkomsten over de migratie, het leven, het werk en het verzet van Chinese ‘fabrieksmeisjes’ (dagongmei).

Vrijdagavond 26 juni 2009 in Amsterdam
Aanvang 19:30 uur, locatie: IIRE, Lombokstraat 40
(Organisatie: Flexmens , IIRE en Doorbraak)

Zondagmiddag 28 juni 2009 in Nijmegen
Aanvang: 14:00 uur, locatie: IVC, Pater Brugmanstraat 4
(Organisatie: Doorbraak en De Feeks)

De bijeenkomsten worden verzorgd door Ralf Ruckus, vakbondsactivist en vertaler van het Duitstalige boek “dagongmei. Arbeiterinnen aus Chinas Weltmarktfabriken erzählen ”. Hij zal in het Engels spreken en zijn verhaal illustreren met dia’s en video’s. (Voor vertaling kan gezorgd worden.)

Achtergrond. China is in nog geen 30 jaar tijd omgebouwd van arm maoïstisch land tot de lopende band van de kapitalistische wereld. Veel van de spullen die wij dagelijks gebruiken worden onder erbarmelijke omstandigheden gemaakt door de Chinese arbeidsters. Want tweederde van de 150 tot 200 miljoen interne arbeidsmigranten die China kent zijn vrouwen. Om geld te verdienen en te ontsnappen aan de traditionele vrouwenrollen trekken ze illegaal van het platteland naar de steden. Daar belanden ze in de wereldfabrieken en worden ze zwaar uitgebuit. Ze maken zeer lange arbeidsdagen, doen gevaarlijk werk, worden voortdurend gecontroleerd en moeten vaak intern slapen. Bedrijfsongevallen eisen onder Chinese arbeiders jaarlijks maar liefst 100 duizend doden. Er vinden elk jaar dan ook honderdduizenden arbeidsconflicten en opstanden plaats. Nu door de crisis tientallen miljoenen arbeiders en arbeidsters ontslagen worden, nemen die aantallen nog toe. De dagongmei hebben geleerd van hun jarenlange strijd, organiseren zich steeds beter en ontwikkelen meer en meer zelfvertrouwen. Hun reactie op de crisis, hun verzet zal van zeer grote invloed zijn op het wereldwijde economische systeem. Hoe geven ze dat verzet vorm en wat kunnen wij daar van leren?

Meer informatie over de bijeenkomsten?
www.doorbraak.eu
doorbraak@doorbraak.eu
0641206167

Meer info van onder meer Ralf Ruckus over de ontwikkelingen in China:
Boek en infobijeenkomsten: leven en strijd van Chinese arbeidsters
Female Workers under Maoist Patriarchy
China in Crisis: Reason to Panic?
Faces of Migration
The generation of unhappy workers
Unruhen in China (Duitstalige brochure)

Affiche voor de China-bijeenkomsten

Doorbraak