Kom zondag 1 maart naar protest tegen Voorpost-demonstratie

Voorpost omver trekken
Op zondag 1 maart organiseert de extreem-rechtse organisatie Voorpost een grote demonstratie in Maastricht, zogenaamd tegen het Nederlands drugsbeleid. In werkelijkheid probeert Voorpost echter met dit soort acties zieltjes te winnen voor haar fascistische gedachtengoed en nationalisme salonfähiger te maken. Anti-racisten organiseren een tegendemonstratie. Doe mee en maak een vuist tegen extreem-rechts!

Voorpost is een internationale organisatie met afdelingen in België, Nederland en Zuid-Afrika. Op het eerste gezicht probeert Voorpost zich gematigd te profileren, maar standpunten vóór apartheid en tegen immigranten en moslims lopen als een rode draad door de organisatie. Men ijvert zelfs voor eerherstel voor Vlaamse en Nederlandse vrijwilligers die in de Tweede Wereldoorlog aan de kant van de nazistische SS vochten. Leden van Voorpost zijn verder betrokken geweest bij antisemitische bekladdingen en brandstichting.

De extreem-rechtse demonstratie wordt georganiseerd door de Nederlandse en de Belgische tak van Voorpost. Vanuit Vlaanderen wordt de actie mede ondersteund door afdelingen van het Vlaams Belang, de Nationalistische Studenten Vereniging (NSV) en andere organisaties. Vanuit Vlaanderen alleen al  worden er minimaal 4 bussen ingezet. Deze demonstratie dreigt dan ook de grootste extreem-rechtse manifestatie in Nederland in jaren te worden. Het is daarom des te belangrijker dat Nederlandse en Vlaamse anti-racistische organisaties van verschillende snit de krachten bundelen en een krachtig en breed tegengeluid laten horen. Hiermee kunnen we de extreem-rechtse demonstratie frustreren.

De betoging en manifestatie tegen Voorpost wordt georganiseerd door Anti-Fascistische Aktie (AFA) en ondersteund door organisaties zoals Doorbraak en Offensief. Het tegenprotest is aangemeld bij de lokale autoriteiten en heeft het groene licht gekregen. De tegenbetoging zal aanvangen om 11:30 uur bij de straat Griend, op loopafstand van het Centraal Station. Ook zullen er bussen naar Maastricht rijden vanuit Haarlem, Amsterdam, Utrecht, Den Bosch, Leiden, Den Haag, Rotterdam, Breda, Arnhem en Nijmegen. Mensen die met de bussen willen meereizen, kunnen zich opgeven door een mail te sturen aan afa@afanederland.org. Zet in de mail je naam, telefoonnummer en de plek waar je op wilt stappen. Mensen kunnen natuurlijk ook op eigen gelegenheid afreizen, per trein of auto.

Op websites als www.stopvoorpost.nl en www.afanederland.org is het laatste nieuws omtrent de tegenbetoging te vinden, alsmede de plaatsen waar informatieavonden over de actie georganiseerd worden.

Voor meer informatie over Voorpost zie:
– "Voorpost Nederland " op de website van Kafka.
– "Fascistisch Voorpost hervat de activiteiten" in het Gebladerte Archief.