14 september, Leiden: reünie van oud-KWJ-leden

Logo.
Logo.

Aanstaande zaterdagmiddag vindt er in het Leidse kantoor van Doorbraak een reünie plaats van oud-leden van de Beweging van Werkende Jongeren (KWJ). De bijeenkomst is ook bedoeld voor andere activisten van vroeger en nu en gaat over flexibilisering van de arbeidsmarkt. Ook Doorbraak houdt een praatje, over de strijd tegen dwangarbeid. Het uitgebreide programma, dat ’s avonds wordt voortgezet in de Leidse Vrijplaats, omvat verder presentaties, een tentoonstelling en muziek.

Reünie KWJ
Zaterdag 14 september
Vanaf 14:30 uur
Middelstegracht 38, Leiden

Een van de andere praatjes, getiteld “De groei van flexibilisering”, wordt verzorgd door Sjaak van der Velden, oud-hoofdredacteur van het SP-tijdschrift Spanning.

De Leidse KWJ werd in 1972 opgericht als district van een landelijke beweging van en voor werkende en werkloze jongeren, later omgedoopt tot Jongerenbeweging die was verbonden met de FNV en in 1988 uiteindelijk opgeheven. De organisatie was actief in de Koppenhinksteeg, in dezelfde ruimte waar in 1990 een nieuwe generatie activisten in samenwerking met een aantal oud-KWJ-ers overging tot de oprichting van politiek informatiecentrum De Invalshoek. Daar kwam later De Fabel van de illegaal uit voort, een van de clubs die eind 2006 het initiatief nam tot de oprichting van Doorbraak. Sommige Leidse Doorbraak-leden kunnen zich nog goed herinneren hoe ze destijds de kantoorruimte van de Jongerenbeweging overnamen en de basis legden voor een radicaal-links geluid dat zich door de jaren heen steeds heeft weten te handhaven.

Harry Westerink