Leids dwangarbeidcentrum geeft activisten pleinverbod in poging vuile was binnen te houden

Het nieuwe bordje.
Het nieuwe bordje.

Vandaag heeft de bewaking van het Leidse dwangarbeidcentrum Doorbraak-activisten verboden om nog langer op het plein voor het gebouw te komen. Een of twee keer per week staan wij daar te praten met werklozen die gedwongen worden om gratis te werken.

Het was ons vorige week al opgevallen dat de bouwvakkers die ons toen liepen te bedreigen bezig waren om een paal in de grond te zetten. Aan die paal en aan een tweede aan de andere kant van het plein bleken vandaag bordjes te zijn vastgemaakt met daarop de tekst: “Eigen terrein art 461 WvSR”. De eerste Doorbraker werd vanochtend aan de rand van het plein direct door de bewaking opgevangen. Hij was daar niet langer welkom, zo werd hem te verstaan gegeven. Helaas voor de bewaking had hij een afspraak in het centrum, en moest hij doorgelaten worden.

Het rijtje paaltjes dat voor ons voortaan de grens vormt.
Het rijtje paaltjes dat voor ons voortaan de grens vormt.

Vanwege de bedreigingen van vorige week zijn we vandaag met vijf Doorbraak-activisten en -sympathisanten op bezoek gegaan. We werden echter gesommeerd om ons van het plein te verwijderen. Anders zou de politie gebeld worden. We mochten niet langer voorbij een rij paaltjes aan de rand van het pleintje komen. Zoals te doen gebruikelijk werden we tijdens ons hele bezoek scherp geobserveerd door de bewaking. Een sympathisante die een plastic bekertje in de vuilnisbak wilde gooien, een paar meter het plein op, werd meteen weggestuurd. Er ontstond even een korte scheldpartij. Enkele werklozen konden het wel waarderen dat wij de geobsedeerde bewakers de waarheid zeiden en staken hun duimen omhoog. Voorzichtig, want als de bewakers het zouden zien, dan komen ze mogelijk in de problemen. Met kortingen wordt immers lustig gestrooid, zo bleek ook onlangs weer. De sympathisante en een Doorbraak-activist kregen van de bewaking “een laatste waarschuwing”, wat daar ook de status van mag zijn. De volgende keer zou direct de politie worden gebeld. Om de dader van het in de prullenbak gooien van een plastic bekertje in de kraag te vatten?

Bewaking stuurt activist weg.
Bewaking stuurt activist weg.

Het pleinverbod past in de groeiende reeks tevergeefse maatregelen die de directie van het centrum neemt om ons het contact met de dwangarbeiders te bemoeilijken. Zo worden dwangarbeiders waarvan duidelijk is dat ze met ons praten systematisch en vrij heftig geïntimideerd. Bedreigd werden wijzelf vorige week ook. Bouwvakkers en een DZB-medewerker zouden klappen verkopen als we nog langer op bezoek zouden komen. Verder kregen alle dwangarbeiders op 1 mei vrij in een poging ze weg te houden van onze viering van de Dag van de Arbeid. Daarnaast worden de werklozen van Doorbraak geweerd van de werkvloer. Vorig jaar werd ons al te verstaan gegeven dat we niet langer meer de kantine van het centrum in mochten, en nu is er dus het pleinverbod. Allemaal omdat door onze aanwezigheid “de leidinggevenden” zich niet meer in staat voelen tot “leiding geven”, zoals CDA-wethouder Jan-Jaap de Haan het zo mooi zei. Maar natuurlijk ook om te voorkomen dat er nog meer vuile was naar buiten komt. Onlangs stelde de SP vrij scherpe raadsvragen over de praktijk van het dwangarbeidcentrum om dwangarbeiders veel langer vast te houden dan afgesproken. Dat had men van dwangarbeiders zelf vernomen, onder meer via Doorbraak. De gemeente en de directie van het dwangarbeidcentrum zien natuurlijk liever niet dat hun propagandapraatjes over het centrum weerlegd worden door de werklozen zelf.

Ondanks de motregen hebben we vandaag toch weer een aantal dwangarbeiders gesproken. Eentje vertelde ons dat hij al veel langer dan zes weken gratis moest werken. Toen hij bij de leiding aangaf dat hij ermee wilde stoppen, werd hij direct tien procent gekort op zijn uitkering. Doorbraak zal er hoe dan ook voor blijven zorgen dat deze vuile was naar buiten blijft komen.

Eric Krebbers