Ook in België wordt een activist bedreigd omdat hij de Armeense genocide erkent

Dogan Özgüden.
Dogan Özgüden.
In Nederland wordt HTIB-voorzitter Mustafa Ayranci ernstig bedreigd door Turkse nationalisten omdat hij kritiek levert op het ontkennen van de Armeense genocide. Die vond precies honderd jaar geleden plaats. Om dezelfde reden is nu in België de journalist en mensenrechtenactivist Dogan Özgüden het doelwit geworden van een lynchcampagne. Hij was onlangs aanwezig bij een herdenkingsbijeenkomst voor de Armeens-Turkse Hrant Dink die in 2007 in Istanboel werd vermoord. Özgüden hield een toespraak op de bijeenkomst, die plaatsvond bij het monument voor de slachtoffers van de genocide in Brussel.

Kort daarna plaatsten diverse Turkstalige extreem-rechtse en nationalistische websites foto’s van Özgüden met bedreigingen erbij. Een van die bedreigingen was afkomstig van de voorzitter van de Ataturkse Gedachte Vereniging. Özgüden was eerder ook al in het vizier van rechtse nationalisten. Dat was nadat hij in 2008 deel had genomen aan een internationale conferentie bij het Europese Parlement. Hij vroeg toen aandacht voor de genocide die is gepleegd op de alevitische Koerden in Dersim in 1938. Toen de bedreigingen aanhielden, kreeg hij tijdelijk bescherming van de Belgische staat.

Özgüden bij de Armeense genocideherdenking van dit jaar.
Özgüden bij de Armeense genocideherdenking van dit jaar.

Naar aanleiding van de bedreigingen is er een solidariteitscampagnes met Özgüden gestart. Ook Doorbraak verklaart zich solidair. Wij veroordelen ook de lastercampagne die door de nationalisten tegen hem is opgezet. En wij steunen Özgüden in zijn strijd voor het erkennen van het leed dat de Armeense bevolking is aangedaan, en delen zijn inzet voor verzoening.

Bülent Yilmaz


Hier de tekst van de Belgische solidariteitscampagne

Stop de lastercampagne tegen journalist Dogan Özgüden

De humanistische journalist en verdediger van de mensenrechten en de rechten van minderheden, Dogan Özgüden, is het slachtoffer geworden van een lastercampagne door negationisten (van de Armeense genocide) en Turkse ultra-nationalisten. Ter gelegenheid van de honderdjarige herdenking van de genocide van 1915 ontwikkelen dezelfde media als in 2008 opnieuw een campagne van laster en agressie, waarvan het doelwit ook ditmaal Dogan Özgüden is. Een website ten dienste van de negationisten, ondersteund door de erevoorzitter van de Ataturkse Gedachte Vereniging in België, speelt een toonaangevende rol in deze haatcampagne.

De democratische publieke opinie kent meneer Özgüden zeer goed. Zijn werk als integere journalist sinds zestig jaar en zijn compromisloze strijd tegen onrecht, zijn onverzettelijke houding tegenover de gevestigde machten in Turkije en zijn waardige houding, zonder valse uitvluchten tegenover de realiteit van de genocide van 1915, maken hem tot een belangrijk doelwit van de Turkse staat en milieus van negationisten en ultra-nationalisten.

De goede wil die deze milieus al meer dan twintig jaar kunnen genieten, heeft hen toegelaten om op het grondgebied van België een agressiviteit te ontwikkelen die tot een nog grotere geslotenheid heeft geleid van een deel van de bevolking van Turkse afkomst. Als deze milieus vandaag ongehinderd mensen kunnen bedreigen, dan komt dit mede door de passiviteit van bepaalde Belgische politieke partijen die zich uit politiek opportunisme laten overweldigen door de negationistische ideologie georkestreerd door de Turkse staat.

Geen laster kan het beeld van Dogan Özgüden bezoedelen, maar de verbale en fysieke agressiviteit van deze negationistische en ultra-nationalistische kringen goed kennende, vertellen we hen dat Dogan niet alleen is! Wij, de ondertekenaars van deze oproep, bieden hem al onze steun aan en roepen de Belgische autoriteiten op tot de grootste waakzaamheid.

Brussel, 13 mei 2015