Oranje: racistische meute opgehitst om strenger migratiebeleid te verkopen

Wilders houdt uw Nederlandse plee wit en rein!
Wilders houdt uw Nederlandse plee wit en rein!

“’Grens bereikt’ na volkswoede Oranje”, schreeuwde De Volkskrant me toe, toen ik hem vanochtend van de deurmat pakte. Met mijn slaperige kop dacht ik heel even dat men het nu welletjes vond, al dat racisme, de vluchtelingenhaat en het moslimbashen. Maar dat bleek de boodschap natuurlijk nog niet te zijn. Integendeel: we moeten van de krant eerst eens naar de racistische actievoerders van Oranje luisteren, hun “druk” omzetten in beleid. Linkse actievoerders maken dat nooit mee: dat je even de straat op gaat, iets roept en dat de dag erop de voorpagina van De Volkskrant kopt dat de regering naar je moet luisteren.

Politici hebben de afgelopen weken dag in, dag uit tegen vluchtelingen en moslims gehetzt. Politici van de PVV en de VVD voorop. De rest heeft meegedaan of min of meer zwijgend ingestemd. De media hebben elke racistische scheet gereproduceerd, meegeholpen hoaxes te verspreiden en over elke actie tegen vluchtelingen bericht, een ‘voorrecht’ dat linkse en anti-racistische actievoerders niet genieten. Zelden berichten landelijke media over vechtpartijtjes ergens in het land, maar wanneer een paar vluchtelingen ergens in Duitsland op de vuist gaan, is dat hier plots voorpaginanieuws.

Zo zijn de afgelopen weken flinke delen van de bevolking gestimuleerd om hun racisme onversneden te uiten. Media boden hen een platform en hun haat werd geframed als “bezorgdheid” waar we alle begrip voor zouden moeten hebben. Op internet ontstaan er na elk hetzend nieuwsbericht weer grotere tsunami’s aan racisme. Meer en meer racisten gaan ook de straat op om te protesteren, te bekladden en te slopen. Bekladden met hakenkruizen, zo vrij voelen de “bezorgde burgers” zich kennelijk inmiddels.

Politiek mechanisme

Al dat racistische geweld drijft het dagelijkse racisme, waar Nederland altijd al onder gebukt gaat, op tot gigantische hoogten. Het maakt allemaal deel uit van aangestuurde sociale mechanismen, zoals we die eerder ook gezien hebben, steeds vooraf aan de invoering van nog weer repressiever beleid voor migratiebeheersing. In de jaren tachtig ging het daardoor hard tegen Tamil-vluchtelingen en begin jaren negentig gingen lieden als Frits Bolkestein en Felix Rottenberg voorop tegen “illegalen” met als doel draagvlak te creëren voor onder meer de id-plicht en de administratieve apartheid van de Koppelingswet. Ook de invoering van de nieuwe Vreemdelingenwet en alle varianten van de verplichte “inburgering” werden vooraf gegaan door maanden van verbaal en soms ook fysiek geweld tegen migranten, vluchtelingen, “niet-westerse allochtonen”, moslims, kortom: iedereen die door moet gaan voor niet-wit. In de huidige fase heeft met name Wilders de verantwoordelijkheid genomen om de geesten rijp te maken. Veel van de lokale protesten tegen vluchtelingen worden ondersteund vanuit de kantoren van zijn medewerkers aan het Binnenhof.

Vast en zeker zien we straks, als de verscherpingen wel zo’n beetje zijn vastgelegd in beleid, dat “redelijke” geluiden de overhand gaan krijgen in de media. Geluiden uit de hoek van het CDA en de PvdA bijvoorbeeld, die dan zwetsen over “burgerzin” en “humane gebaren”, zoals het binnenlaten van een paar extra zielige vluchtelingen meer dan de nieuwe repressieve regels, waar ze dan zelf mee hebben ingestemd, nog toestaan. D66-stemmen komen dan naar voren om te zeggen dat racisme niet goed is voor het aanzien van Nederland, dat handelsbelangen in het geding komen, dat talentvolle buitenlandse studenten liever voor andere landen gaan kiezen. De geest moet dan weer in de fles.

Belangen

En dat zal best voor een deel lukken, een groot deel van de bevolking is onwaarschijnlijk gezagsgetrouw onder dat laagje van schijnbare opstandigheid. Maar wat we hebben gezien sinds de jaren tachtig, is dat na afloop van iedere hetzeperiode het alledaagse basisniveau van openlijk en (door de witte meerderheid) geaccepteerd racisme weer verder omhoog is gegaan. Racisme wordt zo stapsgewijs meer en meer “genormaliseerd”. Inmiddels zijn we zover dat openlijk nazistische partijen als de neo-nazistische NVU door sommige staatsdienaren als “niet-extremistisch” worden geduid.

En Wilders gedijt in die sfeer. Enerzijds is hij dus een nuttige idioot van de machthebbers, anderzijds heeft hij natuurlijk een eigen agenda. En de racistische beweging heeft natuurlijk ook een eigen dynamiek. In Duitsland zagen we dat na de hetzeronde van begin jaren negentig de geest helemaal niet meer in de fles ging, en nazi’s tot op de dag van vandaag relatief ongestraft kunnen moorden of hele regio’s “buitenlandervrij” kunnen maken. Wat we zien is dat iedere hetzeronde de solidariteit in de samenleving verder kapot maakt en openlijk racisme verder legitimeert. Het is onze taak om te blijven proberen de barrières tussen onderdrukte groepen te doorbreken en solidariteit op te bouwen, juist ook tussen die hetzeperioden door.

Eric Krebbers