Petitie: Rabobank, stop met het sponsoren van de landbouwcrisis!

Extinction Rebellion Landbouw (XR Landbouw) lanceert vandaag een petitie waarin het de Rabobank oproept te stoppen met investeren in kunstmest, pesticiden en intensieve veehouderij. Daarnaast moet de bank een plan maken dat het voor alle boeren mogelijk maakt om over te stappen naar duurzame landbouw. Doorbraak heeft de petitie ook ondertekend, net als ruim 25 andere organisaties.

In de tekst van de petitie wordt duidelijk gemaakt dat de huidige industriële manier van landbouw bedrijven destructief is voor de planeet, en dat ons voedselsysteem voor 34 procent van de uitstoot van broeikasgassen zorgt. Uit de petitie: “Zowel de multinationals achter de industriële landbouw als supermarkten en banken geven de consument de schuld: jij wilt zogenaamd niets anders. Maar de consumenten zijn niet de grootste belemmering voor verduurzaming, het zijn de bedrijven zélf die elke verandering tegenhouden, omdat ze er miljarden aan verdienen.”

Rabobank financiert 85 procent van de Nederlandse landbouw, en daarom is het niet meer dan logisch dat XR er voor kiest om deze bank het vuur na aan de schenen te leggen. Net zoals andere investeerders overstag gingen en niet meer investeren in fossiele industrie (zoals afgelopen week nog ABP), moet ook de Rabobank stoppen met het financieren van ecologische verwoesting. En dat gaat niet alleen om de uitstoot van CO2, maar ook om dramatisch biodiversiteitsverlies in Nederland door monoculturen, kunstmest en pesticiden, dierenleed, de stikstofcrisis, etc. De landbouw moet radicaal hervormd worden.

Daarom stelt XR Landbouw drie eisen aan de Rabobank:

  • Stop met investeren in kunstmest en pesticiden: van €2.063.000.000 naar nul.
  • Verstrek geen nieuwe leningen meer aan de intensieve veehouderij, in binnen- én buitenland.
  • Stel een plan op dat het voor alle boeren mogelijk maakt om te schakelen naar duurzame landbouw

Daaraan zouden we als Doorbraak nog willen toevoegen dat de Nederlandse landbouw (door import van onder andere veevoer) en het Nederlandse voedselsysteem (door import van voedsel voor mensen) bijdraagt aan de verwoesting van ecosystemen elders op de wereld, waartegen wereldwijd gestreden wordt door inheemse groepen (die daar vaak ook met hun leven voor betalen). De Rabobank zou moeten stoppen met investeren in alle bedrijven die betrokken zijn bij de vernietiging van ecosystemen en inheemse gemeenschappen, en al helemaal in bedrijven en overheden die medeplichtig zijn aan de repressie tegen en moord op milieuactivisten. Het is belangrijk om onze strijd hier te verbinden aan de strijd van (niet-witte) activisten wereldwijd.

De volledige tekst van de petitie is hier te vinden.

Joris Hanse