Reacties van pietofielen: bedreigingen, ongevraagde adviezen en “het is zielig voor de kids”

Logo.
Logo.

Onlangs plaatsten we een artikel over het Pietendorp in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. De tijd heeft duidelijk stilgestaan in dat museum, want er is daar niets te merken van de discussie en de strijd die al jaren rond Zwarte Piet wordt gevoerd. In dat Pietendorp wordt dan ook vastgehouden aan de ouderwetse racistische Zwarte Piet-figuur. Terwijl Zwarte Piet zooo 1850 is, kregen we op het Pietendorp-stuk en op andere artikelen veel reacties van pietofielen, die de afgelopen jaren onder dezelfde steen blijken te hebben geleefd als de organisatoren van het Pietendorp.

Een goed voorbeeld daarvan is Emmy. Die vindt het “erg jammer dat je niet begrijpt dat dit prachtige museum juist heel goed bezig is door zich niets aan te trekken van deze dwingelandij van een kleine groep kortzichtige mensen die niet willen zien dat Zwarte Piet helemaal niets met racisme te maken heeft. Schoorsteenvegertjes, roet, beschermd door Sinterklaas.” Op één punt heeft Emmy helemaal gelijk: ik wil inderdaad niet zien dat Zwarte Piet niets met racisme te maken heeft, want Zwarte Piet is racisme! Dat verhaaltje dat de Pieten zwart zijn door het roet van de schoorstenen is nu wel achterhaald, toch? Zal ik het nog één laatste keer uitleggen dan? Als ze zwart zouden zijn door het roet, hoe komt het dan dat hun hele gezicht egaal zwart is? Waar komt dan hun zwarte kroeshaar vandaan en hun rode lippen? En die gouden oorbellen hebben ze zeker ook ergens in de schoorsteen gevonden? En hun domme en klunzige gedragingen, hoe zijn die dan ontstaan?

En dan nog iets, Emmy. Je noemde Zwarte Piet schoorsteenvegertjes, maar waarom schrijf je zo kleinerend over jouw geliefde Pieten? Misschien omdat deze karikaturen helemaal niet beschermd worden door Sinterklaas, maar juist een knecht of slaaf zijn van de “goedheiligman”? Je schreef ook nog: “Wat vind je van die betweterige witte clowns met een rode mopsneus. Daar heb ik nou zo’n pest aan. Stigmatiserend toch voor ons witte mensen?? Haha.” Met jouw reactie vergelijk je in feite Zwarte Piet met een clown met een rode neus. Zwarte Piet zet je op één lijn met die veronderstelde betweterige, domme, sullige en onhandige clown waar jij de pest aan hebt. En jij durft nog te beweren dat Zwarte Piet geen racisme is? Wie is hier nou kortzichtig?

Daarna raakte Emmy de kluts even helemaal kwijt: “Jullie gedragen je als enge fanatici. Bijna net zo erg als die IS-griezels: als je niet gelooft wat wij willen dat je moet geloven, dan gaat je kop er af. Als je niet gelooft wat wij willen dat je moet geloven, blazen we je boeltje op. Bedaar toch eens een beetje en laat je niet zo meeslepen door verknipte figuren die maar wat rondtoeteren.” Dus, Emmy, strijden tegen racisme is volgens jou hetzelfde als deel uitmaken van een groep extremistische fanatici als de IS? Wederom, wie is hier nou kortzichtig?

Kinderen

Veel reacties die we krijgen, verwijzen naar die o zo zielige kinderen die gewoon hun kinderfeest zouden willen vieren. Zo ook die van Margriet: “Hier heb ik maar een antwoord op: jullie sporen niet! Hebben jullie ooit een kind van onder de zeven gezien dat over racisme gehoord heeft en slavernij? Ik niet! En oudere kinderen geloven niet meer in Sinterklaas en Zwarte Piet, dus waar maken jullie je druk om! Bah, en nog eens bah, jullie maken een fantastisch kinderfeest kapot!” Zucht. Dus wij maken een kinderfeest kapot? Maar wiens kinderfeest is het dan? Niet het feest van zwarte kinderen die in de Sinterklaasperiode keer op keer voor Zwarte Piet worden uitgescholden. Dus, om Margriets vraag te beantwoorden: ja, er zijn genoeg kinderen van onder de zeven die regelmatig last hebben van racisme. Maar de enige kinderen om wie Margreet en veel andere reaguurders zich druk lijken te maken, zijn de witte kinderen. En ook voor deze kinderen is de aanpassing van de Zwarte Piet-figuur alleen maar positief: hoe minder kinderen te maken krijgen met racistische stereotyperingen, hoe beter het is, voor alle kinderen, wit en zwart. En, om nog even bij Margreets redenering te blijven: als alle oudere kinderen toch niet in Sinterklaas en Zwarte Piet geloven, waar maak jij je dan zo druk om?

Ook Leo maakt zich druk om de kinderen, om de witte kinderen wel te verstaan. “Kinderen associëren Zwarte Piet echt niet met slavernij, ze gaan het pas met slavernij associëren door dit soort acties en dat moet maar eens ophouden. De kinderen raken nog gefrustreerd door jullie gedram en snappen er helemaal niets meer van. Straks worden ze juist bang omdat ze niet meer weten waar ze aan toe zijn.” O, nee! Straks gaan kinderen een racistisch overblijfsel uit de slavernij associëren met slavernij! Stel je voor! Ik moet je teleurstellen, Leo, wij houden nergens mee op. Jullie kunnen gefrustreerd drammen wat jullie willen, maar Zwarte Piet gaat verdwijnen! Mijn advies aan jou: hou meteen maar op met het vasthouden aan die racistische figuur. Dan weten alle kinderen ook meteen waar ze aan toe zijn en hoeven de zwarte kinderen niet meer bang te zijn om uitgescholden te worden.

Advies

Veel pietofielen komen ook ongevraagd met adviezen. Zo adviseert Lenny ons: “Misschien een goed idee om eens een dagje mee te lopen als vrijwilliger, kijken hoe onze kinderen genieten van dit feest”. En: “Ga eens wat nuttigs doen in een bejaardenhuis.” En een anonieme reageerder zegt: “Zoek een baan, vrijwilligerswerk of een hobby, dan maken jullie zich tenminste nuttig!” Ene TH zegt: “Laat de kinderen toch gewoon hun feest vieren, zonder volwassen racisten.” Laat ik beginnen met TH: bedankt voor het advies! Wij zijn het helemaal met je eens: weg met al die racisten die deze blackface-traditie in stand willen houden. Oh, wacht, dat bedoelde je niet, hè? Ach, jammer dan.

En dan Lenny… Meelopen als Zwarte Piet in dat walgelijke dorp? Dacht het niet. Wellicht heb jij wel iets aan het advies van TH? En blijkbaar moeten wij “iets nuttigs doen in het bejaardenhuis”? Nou, vind ik ook dat ouderen de best mogelijke zorg verdienen in een bejaardenhuis, of daarbuiten, laat daar geen misverstand over bestaan. Maar wat hebben zij te maken met die hele blackface-traditie in dat Pietendorp? Nogal off-topic, vind je niet? Dat geldt ook voor jou, anonieme reageerder. Daarnaast maken wij ons al nuttig genoeg, hoor, dus maak je om ons maar geen zorgen. Wij hebben het veel te druk met jullie pietofielen het leven zuur te maken!

Reisjes

Dan zijn er ook nog wat reacties waarin ons een reis wordt aangeboden – of toegewenst – dat laat ik even in het midden. Zo schrijft Gerald: “DUS SUKKELS VAN DOORBRAAK (NUTTELOZE GEITEWOLLENSOKKEN UITVRETERS), ALS JE HET NIET EENS BENT MET DE MEERDERHEID, PLEUR DAN LEKKER NAAR HET BUITENLAND… IN SYRIE SCHIJNT NU PLEK GENOEG TE ZIJN, KEN JE DAAR GELIJK JULLIE VORM VAN DEMOCRATIE BRENGEN… KIJKEN OF ZE DAAR OP ZITTEN TE WACHTEN!!! EN NOG WAT, OOK IN IRAN HEBBEN ZE EEN VORM VAN ZWARTE PIET… JE BENT PAS ECHT EEN DOORBRAAK ALS JE HET LEF HEBT OM IN TEHERAN TEGEN ZWARTE PIET TE GAAN DEMONSTREREN, MAAR DAAR ZULLEN JULLIE WEL DE EUVELE MOED NIET VOOR HEBBEN HE!?… NEE, LIEVER HIER IN NEDERLAND DE KINDEREN HUN FEEST AFPAKKEN… DAAR ZIJN JULLIE GOED IN!! Ik hoop dat er – als jullie verschijnen – genoeg mannen bij het Zuiderzeemuseum aanwezig zullen zijn om jullie definitief in het IJsselmeer te trappen !!!…” Allereerst een advies aan Gerald: er zit een Caps Lock-toets op je toetsenbord, wie weet kun je er wat mee. Maar goed, je biedt ons dus verschillende reisjes aan, naar Syrië, Iran en het IJsselmeer. Helaas laat ik Syrië even aan mij voorbij gaan, dat hoef ik vast niet uit te leggen. Het IJsselmeer is zo koud en nat, joh, dus zullen we die ook maar laten voor wat het is? Daarnaast, je bent ook wel een beetje seksistisch, hè, alsof vrouwen niet kunnen trappen… Blijft Iran over, dat kan best interessant zijn! Toch vind ik je voorstel een beetje tegenstrijdig: je wilt dat we iets doen tegen de blackface-traditie in Iran, maar de blackface-traditie in Nederland, daar moeten wij vanaf blijven. Helaas voor jou, Gerald, wij blijven toch maar hier!

Helaas krijgt iedereen die zich uitspreekt tegen Zwarte Piet te maken met bedreigingen vanuit de pro-pietenkant. Wij ook. Zo reageerde Klaas met: “Ik denk dat KOZP een grote vergissing maakt als men op 14 november naar Meppel komt.Ik heb zo het idee dat dit clubje de stad uit word gejaagd in de kleuren die men wenst hoe zwarte piet eruit moet zien.Bont en blauw!” Hij eindigt zijn tirade met: “Tsja,wie wind zaait zal storm oogsten!Maar een slecht geintegreerd iemand die de sinterklaastraditie niet begrijpt,zal waarschijnlijk laastgenoemd spreekwoord ook niet begrijpen!” Naast dat ik Klaas gewoon een ontzettend sneu persoon vind – kom op zeg, waar slaan die bedreigingen op! – vind ik het ook zeer opvallend dat hij zich superieur voelt omdat hij de betekenis van een spreekwoord kent, terwijl hij de spatie-toets op zijn toetsenbord niet weet te vinden en niet weet wanneer een werkwoord eindigt op een d of een t. Klaas, het moet zijn: “dit clubje wordt…”, met een t op het eind dus. Wellicht kun je nog een lesje werkwoordspelling volgen op een basisschool zonder Zwarte Piet in Utrecht.

Volhouder

En dan hebben we nog Joep. Joep, wat hebben we om jou kunnen lachen! Daarvoor dank. Het beeld van een gefrustreerde witte man die verwoede pogingen doet om een reactie geplaatst te krijgen en als een klein kind tekeer gaat als hij zijn zin niet krijgt: hilarisch. Ik moet zeggen, je bent wel een volhouder. Heb je niets beters te doen? In dat geval hebben de eerdergenoemde pietofielen wel wat tips voor je, hoor. Je hebt zo vaak geprobeerd om een reactie op onze site te plaatsen dat ik de tel ben kwijtgeraakt. De eerste paar reacties hebben we eigenlijk meteen weggegooid. Ze waren dan ook nogal nietszeggend. Zoals deze: “onderbouw alleen deze zin eens op een normale volwassen manier: ‘Tien jaar Pietendorp is tien jaar teveel. Dat dorp moet dicht, want Zwarte Piet is racisme’ als je zelf deze site terug leest, vind het dan zelf ook niet een beetje agressieve, niet onderbouwde onzinnige stemmingmakerij. ook dit jaar ga ik gewoon met mijn kinderen naar dit geweldige Zwarte Pieten Dorp! een geweldig feest voor iedereen zonder enige andere gedachte dan feest maken.” We hebben deze reactie uiteraard niet op onze site geplaatst en dat beviel Joep niet, getuige zijn latere reactie: “Wat eenzijdig gekleurd artikel. Ik ga gewoon dit jaar gewoon weer met mijn kinderen naar dit geweldige feest in enkhuizen. Jammer dat eerder gebicht niet werd geplaast. Waarschijnlijk is commetaar op dit artikel niet toegstaan.” Wederom plaatsten wij zijn reactie niet. Tja, en dan wordt Joep boos: “jammer dat mijn berichten verwijderd worden. Blijkbaar bent u de enige mag blaffen op uw site met onzinnige teksten over het pietendorp. ik ben zo vrij geweest om dit ook maar even bij geenstijl.nl neer te leggen. Zij komen er nog op terug. Het is uiteraard geenstijl alleen berichten te plaatsen die uw kleur hebben.” De volgende dag probeerde hij het weer een aantal keer met: “Poging nummer 3. Ook dit jaar ga ik gewoon met mijn kinderen gezellig naar het pietendorp.” En daarna over de actie tegen de intocht in Meppel aanstaande zaterdag: “Ik kan helaas niet. Ik ga met mijn kinderen namelijk al naar het prachtige pietendorp in Enkhuizen. wat een prachtig evenement!” En vervolgens nog één: “mag dit wel?”

Nou, Joep en alle anderen met jullie pro-Zwarte Piet reacties, we begrijpen de boodschap. Jullie willen jullie witte kinderen wel blootstellen aan racistische stereotyperingen en gaan dus wel naar dat ouderwetse Pietendorp. Maar jullie kunnen nog zo dreigen, schelden, adviseren en de plank volkomen misslaan met vage reacties: wij stoppen niet tot Zwarte Piet is verdwenen. En voor degenen voor wie het nu nog steeds niet duidelijk is (Joep, let op): nee, wij plaatsen jullie racistische pro-Zwarte Piet reacties niet.

Zoë Smit