Schoonmakers in actie tegen ministers van Mooie Praatjes en Vieze Luchtjes

Beeld van Henk Kamp.
De schoonmakers bij de ministeries van Mooie Praatjes en Vieze Luchtjes – zoals ze de ministeries van Buitenlandse Zaken en Sociale Zaken hebben omgedoopt – zijn vandaag 11 dagen in staking uit protest tegen nieuwe keiharde bezuinigingen op het schoonmaakwerk. Zo’n duizend ambtenaren ondersteunen de staking inmiddels al. Maar de bazen op de ministeries geven doodleuk de schuld aan zieke en oudere schoonmakers die niet hard genoeg zouden werken.

De ministeries en het door hen ingehuurde schoonmaakbedrijf Basita willen meer dan 25 procent snijden in het schoonmaakcontract. Vrijwel dezelfde hoeveelheid schoonmaakwerk zou voortaan moeten worden verricht in 1.200 uur per week, in plaats van 1.678 uur. De ministeriebazen klagen erover dat de arbeidsproductiviteit van de oudere schoonmakers niet hoog genoeg is.

“Bestaat er grotere huichelarij dan dit?”, aldus de boze FNV Bondgenoten-bestuurder Mari Martens. “Het ministerie van Sociale Zaken, pleitbezorger van een hogere aow-leeftijd, vindt zieke en oudere werknemers een probleem. Ouderen moeten van minister Kamp doorwerken, maar vooral niet op zijn eigen ministerie.” De FNV-er vindt het een grof schandaal dat de ministeries de schoonmakers de schuld geven van hun eigen gierigheid. Volgens hem hebben de ministeries een onmogelijk contract afgesloten met Basita. “Veel te goedkoop voor wat ze willen. 400 uren af van een contract dat al krap was. Al ren je als schoonmaker de 100 meter in 9 seconden, dan kan dit nog niet.” De strijdbare schoonmaakster Reshma: “Wij trekken een grens, een streep in het zand. Wij zijn mensen, geen robots. Al moeten we een half jaar staken, dit kan echt niet.” De bazen van het ministerie van Sociale Zaken hebben tot nu toe zelfs geweigerd om de duizend steunbetuigingen in ontvangst te nemen van ambtenaren die de schoonmakers een hart onder de riem willen steken. Geen wonder dat ze afgelopen zaterdag in Den Haag het standbeeld van Kamp enthousiast omlaag haalden.

Per 1 september zijn de schoonmakers na een contractwisseling overgenomen door Basita, een onderdeel van het Facilicom Concern. “Plezier in het werk. Dat vinden wij belangrijk. Wij zorgen er dan ook voor dat onze mensen graag naar hun werk gaan”, liegt het schoonmaakbedrijf op de eigen website. “Ook houden wij bij contractafspraken rekening met een gezonde werkdruk, want om werkzaamheden volgens de hoogste standaard uit te voeren, is genoeg tijd nodig.”

Voetstuk van het standbeeld.
In schrille tegenspraak met deze smerige propaganda staan de contractafspraken van Basita met de ministeries. In zijn streven om de goedkoopste aanbieder op de schoonmaakmarkt te willen zijn heeft het bedrijf enorm bespaard op de loonkosten en daardoor het werktempo waanzinnig opgeschroefd. De schoonmakers krijgen juist helemaal geen tijd meer om hun schoonmaakwerk naar behoren te verrichten. Ze worden opgejaagd, moeten zich afbeulen en dreigen zo lichamelijk en geestelijk de vernieling in te draaien. Bovendien zullen de contractafspraken tot het ontslag van tientallen schoonmakers leiden. De schoonmakers zijn vastberaden om samen een vuist te maken tegen deze schandalige uitbuitingspraktijken.

Kijk voor actuele informatie over de staking bij FNV Schoongenoeg op Facebook. En voor een stukje proletarische humor, zie hieronder…

Harry Westerink