De Vloek.

De Vloek.

De gemeente Den Haag dreigt vrijplaats De Vloek, gelegen aan de Hellingweg 127 in Scheveningen, te ontruimen en te slopen. De Vloek zou moeten wijken voor een nog te bouwen zeilcentrum. De vrijplaats is onlangs een campagne begonnen tegen de gemeenteplannen en roept iedereen op om een petitie te ondertekenen voor het behoud van De Vloek. Ook Doorbraak steunt de vrijplaats.

De Vloek werd zo’n twaalf jaar geleden gekraakt en is uitgegroeid tot een onmisbare plek in de haven van Scheveningen. In de vrijplaats hebben zich allerlei non-profit initiatieven kunnen ontwikkelen. Zo geeft De Vloek ruimte aan het biologisch-veganistisch restaurant Water en Brood en de concertzaal De Piratenbar, en verder aan werkplaatsen, ateliers, woonruimten en oefenruimten voor bands. Alle activiteiten in De Vloek zijn opgezet en worden draaiende gehouden zonder subsidie. Het pand wordt in eigen beheer gerund. Wekelijks komen honderden mensen af op die activiteiten.

Hetze

De Vloek is van groot belang voor de infrastructuur van de linkse beweging, niet alleen muzikaal en cultureel, maar ook politiek gezien. De vrijplaats heeft in de loop der jaren onder meer ruimte geboden aan activiteiten op het gebied van anti-fascisme. En vanuit De Vloek hebben activisten ook steeds concrete steun georganiseerd voor de strijd van de Haagse vluchtelingen die via een tentenkamp en via een gekraakte kerk in actie zijn gekomen voor verblijfsrecht. Een paar jaar geleden maakte ook Doorbraak gebruik van de voorzieningen van De Vloek. Toen organiseerden we daar een benefiet voor onze toenmalige papieren krant. Ook hebben we er een keer een workshop gegeven tijdens een festival van AFA.

De Vloek is al vaker bedreigd met ontruiming. Vooral de VVD voert al langere tijd een hetze tegen de vrijplaats, die een doorn in het oog is van rijkelui die met een nieuw zeilcentrum de zoveelste toeristische trekpleister voor welgestelden willen ontwikkelen. De liberalen komen op voor hun eigen bevoorrechte doelgroep, die onder aanvoering van Mark Rutte en zijn vriendjes krakers en anderen aan de onderkant van de samenleving het leven zuur maken. Doorbraak roept iedereen op om solidair te zijn met De Vloek.

Harry Westerink


 1. Robert Rosier # 1 
  4 jaar geleden

  We hebben dit soort plekken in de wereld nodig, omdat niet alles om geld moet draaien, niet alles veilig in hokjes moet passen, niet de hele wereld tot op de laatste molecuul moet worden uitgebuit.

 2. Marianne # 2 
  4 jaar geleden

  Zeilcentra zijn er al, De Vloek is uniek en onvervangbaar

 3. Paulus # 3 
  4 jaar geleden

  Weer zoeen rechtse hobby dat zeilcentrum, geef de huidige bewoners de ruimte en de maatschappij zou er beter en anders uitgaan zien.
  Ik ben zelf actief geweest en ben nog op kleine schaal bezig, deze mensen van de vrijplaats hebben mij lang gelden de ogen doen openen en hoop dat andere mensen dat ook gaan ervaren.

  Het wordt tijd dat er een ommekeer (revolutie) gaat onstaan en dat de mensen niet alles meer pikken van de rechtsen en hun hobbys. Ben zelf vaak getuigen van de uitzuigerij van het bedrijfsleven, ook de werknemers worden behoorlijk benadeelt.

  Met groet Paulus

 4. Paul. # 4 
  4 jaar geleden

  Het bezetten van de pier was wel een goede actie. Erg jammer dat de pres de rede van de bezetting niet noemt, met uitzondering van NL 1.

 5. martin van es # 5 
  4 jaar geleden

  inderdaad die plek moet niet gesloopt worden en zeker niet voor een zeil gelegenheid want daar zijn er 2 van en moeten ook maar weer hun best doen om aan leden te komen .
  dus gemeente den haag afblijven

 6. Paul. # 6 
  4 jaar geleden

  Het weg krijgen van de vrijplaats De Vloek is een prestige kwestie. Wat daar voor in de plaats komt, dat boeit de VVD niet. Het belangrijkste is dat die “linkse hippies” verdwijnen en dat iets wat niet past in het systeem, word uitgeschakeld.

  Je kunt de De Vloek zien als een participatie van burgers en die laten zien hoe het wel werkt. Een soort schaduw economie / alternatieve leef manier, in het klein en schijnbaar succesvol zonder dat de overheid hier een stem in heeft. Het is een antwoord van de burgers tegen de rechtse overheid die een hele ander manier van participatie voor ogen heeft en die eist dat iedereen maar buigt voor het Neo liberaalisme.

0

Het kan even duren voor je reactie voor anderen zichtbaar wordt omdat de redactie er eerst nog even naar kijkt. Seksistische en racistische reacties worden niet doorgelaten, evenals scheldpartijen, bedreigingen, 'off topic'-bijdragen en pure 'knip en plak'-reacties (deze website is geen prikbord). Wil je contact met de redactie? Mail dan: doorbraak@doorbraak.eu


Je mag de volgende tags gebruiken: <a href=""> <blockquote> <del> <code> <em> <i> <strong> <b>


*