Teken ook de petitie tegen de ontruiming van vrijplaats De Vloek!

De Vloek.
De Vloek.
De gemeente Den Haag dreigt vrijplaats De Vloek, gelegen aan de Hellingweg 127 in Scheveningen, te ontruimen en te slopen. De Vloek zou moeten wijken voor een nog te bouwen zeilcentrum. De vrijplaats is onlangs een campagne begonnen tegen de gemeenteplannen en roept iedereen op om een petitie te ondertekenen voor het behoud van De Vloek. Ook Doorbraak steunt de vrijplaats.

De Vloek werd zo’n twaalf jaar geleden gekraakt en is uitgegroeid tot een onmisbare plek in de haven van Scheveningen. In de vrijplaats hebben zich allerlei non-profit initiatieven kunnen ontwikkelen. Zo geeft De Vloek ruimte aan het biologisch-veganistisch restaurant Water en Brood en de concertzaal De Piratenbar, en verder aan werkplaatsen, ateliers, woonruimten en oefenruimten voor bands. Alle activiteiten in De Vloek zijn opgezet en worden draaiende gehouden zonder subsidie. Het pand wordt in eigen beheer gerund. Wekelijks komen honderden mensen af op die activiteiten.

Hetze

De Vloek is van groot belang voor de infrastructuur van de linkse beweging, niet alleen muzikaal en cultureel, maar ook politiek gezien. De vrijplaats heeft in de loop der jaren onder meer ruimte geboden aan activiteiten op het gebied van anti-fascisme. En vanuit De Vloek hebben activisten ook steeds concrete steun georganiseerd voor de strijd van de Haagse vluchtelingen die via een tentenkamp en via een gekraakte kerk in actie zijn gekomen voor verblijfsrecht. Een paar jaar geleden maakte ook Doorbraak gebruik van de voorzieningen van De Vloek. Toen organiseerden we daar een benefiet voor onze toenmalige papieren krant. Ook hebben we er een keer een workshop gegeven tijdens een festival van AFA.

De Vloek is al vaker bedreigd met ontruiming. Vooral de VVD voert al langere tijd een hetze tegen de vrijplaats, die een doorn in het oog is van rijkelui die met een nieuw zeilcentrum de zoveelste toeristische trekpleister voor welgestelden willen ontwikkelen. De liberalen komen op voor hun eigen bevoorrechte doelgroep, die onder aanvoering van Mark Rutte en zijn vriendjes krakers en anderen aan de onderkant van de samenleving het leven zuur maken. Doorbraak roept iedereen op om solidair te zijn met De Vloek.

Harry Westerink