Actievoerder in Amazigh-vlag.

Actievoerder in Amazigh-vlag.

Ruim vierhonderd mensen deden vandaag in Amsterdam mee aan de protestmars van Rif Alert! voor de vrijlating van de politieke gevangenen van de Hirak-beweging in de Rif.

Het protest begon met een korte manifestatie op de Dam, waar sprekers van onder andere de FNV, D66, de SP, GroenLinks, Amnesty en de Internationale Socialisten hun solidariteit betuigden. Er werden voortdurend leuzen geroepen tegen de corruptie in de Rif en voor de vrijlating van de gearresteerde actievoerders in Marokko. Veel van de leuzen waren bekend van de social media-video’s van de protesten in El Hoceima. Door de demonstranten werden veel rode Rif-vlaggen en blauw-groen-gele Amazigh vlaggen meegedragen. De Marokkaanse vlag ontbrak vanzelfsprekend, ofschoon de protesten zich langzamerhand wel door heel Marokko beginnen uit te breiden.

Op de afsluitende manifestatie op het Museumplein waren nog meer sprekers, waarbij vooral de bijzonder scherpe toon van PvdA-er Achmed Marcouch opviel. Tegelijk met dit protest waren er ook elders in Europa demonstraties, en datzelfde geldt ook morgen, als er in Amsterdam een vrouwenmars is uit solidariteit met de strijdende vrouwen van de Rif. Kom ook morgen, en help de activisten in de Rif een hart onder de riem te steken.

Eric Krebbers
(Foto’s en eerste filmpje door Ellen de Waard)

Podium.

Podium.

Amazigh- en Rif-vlag.

Amazigh- en Rif-vlag.

Vrijheid voor alle politieke gevangenen in Marokko.

Vrijheid voor alle politieke gevangenen in Marokko.

Voor de Hirak-beweging.

Voor de Hirak-beweging.

T-shirt met de legendarische vrijheidsstijder Mohammed Abdelkrim El Khattabi.

T-shirt met de legendarische vrijheidsstijder Mohammed Abdelkrim El Khattabi.Het kan even duren voor je reactie voor anderen zichtbaar wordt omdat de redactie er eerst nog even naar kijkt. Seksistische en racistische reacties worden niet doorgelaten, evenals scheldpartijen, bedreigingen, 'off topic'-bijdragen en pure 'knip en plak'-reacties (deze website is geen prikbord). Wil je contact met de redactie? Mail dan: doorbraak@doorbraak.eu


Je mag de volgende tags gebruiken: <a href=""> <blockquote> <del> <code> <em> <i> <strong> <b>


*