Vecht mee tegen de huurexplosie

Huren verhoogd, villasubsidie onaangetast
Het kabinet Bruin I dreigt de huren in gebieden “met woningschaarste” te verhogen met maximaal 120 euro per maand. Onder het motto “Houd huren betaalbaar in heel Nederland” voert de Woonbond actie tegen dat schandalige beleidsvoornemen, samen met andere belangenorganisaties van huurders en woningzoekenden. Ze vrezen dat mensen met lagere en modale inkomens in grote delen van het land geen betaalbare huurwoning meer kunnen krijgen.

De huren explosief laten stijgen in gebieden met woningnood, zodat armere huurders de huur niet meer kunnen ophoesten en moeten oprotten naar andere regio’s. Die asociale maatregel van Bruin I staat niet in het regeerakkoord zelf, maar zit verscholen in de financiële bijlage ervan. Daaruit blijkt dat de regering het aantal woningwaarderingspunten, ook wel huurpunten genoemd, in schaarstegebieden met maximaal 25 wil verhogen. Het woningwaarderingsstelsel bepaalt de maximale huur die verhuurders voor een woning mogen vragen. Die maximale huur is gebonden aan punten. Bruin I laat de woningwaardering op papier met maximaal 25 extra punten stijgen, maar de huurder krijgt daar in zijn woning helemaal niets extra’s voor terug en ziet zich zelfs geconfronteerd met een huurexplosie. Zo komt de betaalbaarheid voor huurders met lage en modale inkomens in de schaarstegebieden onder grote druk te staan. Tot de bedreigde regio’s behoren Alkmaar, Haarlem, Amsterdam, de Veluwe, het Gooi, Utrecht, Leiden, Alphen aan den Rijn, Delft, Den Bosch, Zuid-West Gelderland, Zuid-Oost Brabant, en Eindhoven. De huren zullen daar meer dan een derde van het inkomen van de huurders opslokken. Daar komen dan de overige woonlasten nog bovenop.

De verhuurders mogen zelf bepalen of ze de maximale huurverhoging ook daadwerkelijk in rekening gaan brengen. Het ligt voor de hand om te veronderstellen dat ze volop gebruik zullen maken van de ruimte die Bruin I hen biedt. Niet alleen omdat verhuurders in het algemeen het liefst zo hoog mogelijke huurinkomsten willen. Maar ook omdat Bruin I van plan is om hen een extra heffing op te leggen van honderden miljoenen per jaar. Die heffing gaan de verhuurders vanzelfsprekend doorberekenen aan de huurders. Ook op dit beleidsterrein dreigen mensen met lagere inkomens de prijs te betalen voor de bezuinigingsdrift van het meest rechtse kabinet ooit.

De Woonbond verwacht dat huurders die in hun woning blijven geen extra huurverhoging zullen krijgen. Maar wanneer er nieuwe huurders in een woning komen, dan zullen die meteen met die veel hogere huur worden opgezadeld. Huren zullen al gauw tot boven de 600 euro per maand stijgen en over de grens gaan waaronder men nog huurtoeslag kan krijgen. Vooral starters en doorstromers op de woningmarkt worden dus keihard gepakt door Bruin I. Zo wordt het gat tussen bestaande huurprijzen en nieuwe huurprijzen nog groter. Mensen zullen niet meer gaan verhuizen, omdat ze dan een veel hogere huur moeten gaan betalen. “Het is onrechtvaardig dat het kabinet Rutte-Verhagen de hypotheekrenteaftrek volledig buiten schot laat, maar wel weer een extra aanslag op de koopkracht van huurders pleegt”, aldus Woonbond-voorzitter en GroenLinks-Eerste Kamerlid Jan Laurier. De Woonbond roept andere huurdersorganisaties op om mee te doen aan de landelijke campagne tegen de huurexplosie. Lokale en landelijke politici moeten volgens de bond kleur bekennen en ervoor zorgen dat “de heilloze plannen de prullenbak in gaan”. Huurdersorganisaties dienen zich via strijd van onderop vooral sterk te maken voor de belangen van armere huurders aan de onderkant van de samenleving.

Harry Westerink