Marathonstaking zet “schoonmaaksjeiks” maximaal onder druk

Vebego-directielid op een kameel.
De schoonmakers zijn een historische grens gepasseerd. Hun vastberaden staking duurt inmiddels al tien weken, de langste sinds 1933 en dus ook langer dan hun eerdere staking in 2010. Ze eisen doodnormale dingen als doorbetaling bij ziekte, minder werkdruk, loonsverhoging, en respect. Hoewel grote opdrachtgevers als de NS, Schiphol en KPN de schoonmaakbedrijven oproepen om opnieuw te gaan onderhandelen, volharden de bazen van Hago, Facilicom, Asito en CSU in hun starre houding. “Het zijn schoonmaaksjeiks. Ze persen geen olie uit de grond, maar miljoenen uit ons”, aldus Khadija Tahiri, ziekenhuisschoonmaker en president van de Vakbond van Schoonmakers.

De schoonmakers bezochten ook een bijeenkomst over het poldermodel met Wientjes.
Vorige week wees ook de vakbond CNV het eindbod van de schoonmaakbazen van vier weken geleden af. De CNV-leden sluiten zich aan bij hun stakende FNV-collega’s. De bazen zullen hun blokkade nu van tafel moeten halen, vinden de schoonmakers. Ze zullen moeten erkennen dat hun huidige eindbod onvoldoende is. Gisteren haalden de schoonmakers “de schoonmaaksjeiks” op om hen naar de onderhandelingstafel te brengen, met gepast vervoer: een kameel.

“Wij doen belangrijk werk in onder andere ziekenhuizen, kantoren, scholen en treinen. Grote opdrachtgevers als Philips, ING, ministeries en de Vrije Universiteit willen steeds goedkoper. De grote schoonmaakbedrijven duiken onder elkaars prijs. Het grootste schoonmaakbedrijf ter wereld, ISS, verkocht drie weken geleden zelfs het fabeltje dat een schoonmaker drieduizend vierkante meter kan stofzuigen in een uur. De schoonmaakbazen compenseren hun afbraakprijzen door onze werkdruk op te jagen en ons voor te houden dat doorbetaling bij ziekte onhaalbaar is”, aldus Belastingdienst-schoonmaker Abdel Kourtit. Uit een vergelijking van regelingen voor kortdurend ziekteverzuim blijkt dat de schoonmaaksector onderaan bungelt. Zelfs sectoren als de thuiszorg, contractcatering, hoveniersbedrijven, bouwnijverheid, textielverzorging, supermarkten en evenementenbeveiliging hanteren geen straf bij een ziekmelding of hoogstens pas na meerdere ziekmeldingen. In de praktijk leidt de huidige regeling in de schoonmaak ertoe dat veel schoonmakers de eerste twee ziektedagen zelf bekostigen.

Schoonmaker Abdel spreekt de zaal toe!
De schoonmaakbedrijven behoren tot de grootste van Nederland. Van de vijf grootste schoonmaakbedrijven hebben er vier een eigenaar die genoteerd is in de Quote 500, met vermogens tussen de 85 en 345 miljoen euro. De 500 rijkste Nederlanders hadden in 2011 een gezamenlijk bezit van maar liefst 143 miljard euro, 5,6 procent meer dan in 2010, toen hun vermogen met 6,6 procent was gestegen ten opzichte van 2009. Ook de schoonmaakbazen zijn steenrijk en leven in heuse kastelen en paleizen. De schoonmakers zochten hen daar op, onder meer in kasteel Cortenbach. Door de zichzelf verrijkende bazen ook in hun privé-omgeving lastig te vallen voeren de schoonmakers de druk maximaal op. Zie ook het filmpje. Dat is broodnodig, gezien de arrogantie van de macht waarmee ze worden geconfronteerd. Terwijl Philips-topman Frans van Houten zichzelf trakteert op een bonus van 1,2 miljoen euro, kleedt het bedrijf de schoonmakers uit door 1,3 miljoen euro op hen te bezuinigen. Het commentaar van de schoonmakers: “Crisis? De buikriem aanhalen? Nullijn? De vrienden van Bernhard Wientjes trekken zich geen mallemoer aan van de liberale moraalsoep die opgediend wordt. ‘Die nullijn is iets voor het plebs… niet voor onsssch’, lijken Frans van Houten en zijn maatjes te denken.”

Harry Westerink

Dat zijn de bobo's niet gewend.