1 mei, Den Haag: Rondje Binnenhof

Een grotere versie van dit affiche vind je onderaan.

Eerder riep Doorbraak op om mee te doen aan de 1 mei-activiteiten in Amsterdam, Deventer en andere steden waar iets georganiseerd wordt. Speciale aandacht willen we nog even schenken aan het “Rondje Binnenhof” dat op die Dag van de Arbeid – en hopelijk ook daarna – georganiseerd wordt in Den Haag.

Dinsdag 1 mei
Rondjes Binnenhof
Van 13:00 tot 16:30 uur

“Den Haag, onze residentie, ‘schreeuwt’ om een manifestatie”, schrijft de organisatie op haar website. “Een demonstratie, een mars in de geest van de Nederlandse Lente die langzaam aanzwelt. Een protest waarin we gaan staan voor alles waar jaren voor geknokt is en wat nu mede door toedoen van dit kabinet grondig wordt afgebroken. Een repeterende ronde? Ja. We lopen een paar uur rondjes: we gaan om en om en om het Binnenhof om zo aan te geven dat we verdomde goed snappen dat in Den Haag de politiek huist die nog altijd doet alsof het allemaal ‘wel goed gaat komen’.”

Het doel is vooral om de diverse protestbewegingen bijeen te brengen. “Mensen voeren actie en preken daarbij vaak voor eigen parochie. Op die manier delen mensen misschien hun zorgen, voelen ze dat ze niet alleen staan binnen hun specifieke problematiek of verontrusting, maar een ander écht bereiken en mobiliseren? Nee. Op 6 maart 2012 ‘staakte’ het onderwijs in Nederland een dag in de Amsterdam Arena. Een afgeladen betonnen bak met leerkrachten en vakbondsmensen die amechtig klapten, zongen en hun zorgen deelden. Maar dat krachtige geluid, deze massa, bleef gevangen binnen die muren. Na de ‘staking’ ging men naar huis. De Nederlander keek die dag naar het journaal: ‘Oh, ze hebben gestaakt.’ Zap! Als bindmiddel haalt zo’n actie weinig uit. Wat nu als… deze docenten de straat op waren gegaan? Niet een dag, maar elke week met de mogelijkheid voor iedereen om zich te laten informeren en aan te sluiten? Wat als mensen zich nu eens massaal hadden gemeld tijdens de bezetting door schoonmakers van de Universiteit in Utrecht? Wat als de demonstratie tegen de WWNV op het Malieveld een uitloper had gekend door een paar tenten op te slaan met de boodschap: ‘Wij gaan niet weg voordat de WWNV van tafel is. Boem!’ Wat als mensen beseffen dat gezamenlijk optrekken richting het Binnenhof echt een breed gedragen signaal richting, onder andere, de politiek geeft? Wat als mensen nu eens écht erkennen dat we elkaar nodig hebben om een krachtige vuist te maken. Is dat wat Rondje Binnenhof wil bereiken? Dat is wat pretentieus, maar, ja! We voeren actie tot er wordt overgegaan tot een menswaardige en toekomstgerichte verandering, te beginnen met een Rondje Binnenhof op 1 mei 2012 in Den Haag. Na 1 mei stopt het niet; er volgen meer acties, meer rondjes om het Binnenhof. We laten zien dat we niet langer achteloos of machteloos langs de kant blijven staan. Wie zwijgt stemt toe… wij zwijgen niet!”

Doorbraak heeft de organisatie enige hand- en spandiensten verleend, en onze freelance buitenlandredacteur Peter Storm zal er naar verluidt spreken en zingen. Hij heeft eerder ook al wat geschreven over het Rondje Binnenhof.

Het Rondje Binnenhof is ook op Facebook.

Eric Krebbers

Een van de affiches.