10 mei, Amsterdam: demonstratie “Fuck racisme, fuck de koning”

Logo.
Logo.

Op 27 mei dreigde de anti-racistische activist Abulkasim Al-Jaberi berecht te worden omdat hij als spreker tijdens een demonstratie tegen Zwarte Piet “Fuck de koning” zei. Inmiddels heeft het Openbaar Ministerie de dagvaarding tegen hem ingetrokken. Uit solidariteit met hem en andere anti-racisten die geconfronteerd worden met repressie van de staat, organiseert de actiegroep “Fuck racisme fuck de koning” een demonstratie op 10 mei.

Demonstratie
Zondag 10 mei
Van 14:00 tot 15:00 uur
Museumplein, Amsterdam
Facebook-event

Uit de oproep: “De zaak van Al-Jaberi draait niet alleen om de koning of de vrijheid van meningsuiting op zichzelf. Mensen die in het verleden veel explicietere uitingen hebben gedaan, zijn immers niet gearresteerd door de politie. Het gaat hier om de vrijheid van meningsuiting voor mensen die zich verzetten tegen racisme, met name als het activisten van kleur zijn.

Een dag voor de arrestatie van Al-Jaberi werden 90 vreedzame demonstranten – voornamelijk mensen van kleur – gearresteerd bij een anti-Zwarte Piet demonstratie in Gouda. Hierbij sloeg de politie Kno’Ledge Cesare, een leidende activist uit de zwarte gemeenschap, in elkaar, waarna de politie hem aanklaagde. Eerder werd Joke Kaviaar, vluchtelingenactivist, strafrechtelijk vervolgd voor enkele gedichten die ze had geschreven tegen het asielbeleid.

Wat met Kaviaar, Al-Jaberi, Cesare en vele anderen gebeurt, is een poging om mensen die zich verzetten tegen racisme te intimideren. Ondertussen mogen politici die haatzaaien tegen moslims en andere mensen van kleur bijna alles zeggen wat ze willen. Vrijheid van meningsuiting geldt blijkbaar wel voor haatzaaiers, maar niet voor wie zich ’te luid’ tegen racisme verzet. Wij laten ons niet criminaliseren en het zwijgen opleggen.”

Harry Westerink