12 januari, Rotterdam: bijeenkomst “Hoe huurders hun eigen huisbaas werden: zelfbeheer Hoek Teilingerstraat”

Een hydra met drie hoofden. Het derde hoofd ziet er sullig uit. Op het eerste hoofd staat 'woonopstand', op het tweede 'RodS', en op het derde 'AGS'.

“We zijn weer terug in 2022 met hernieuwde energie en spanning! Voor deze sessie nodigen we u graag uit in Noord, op het – niet zo langzaam – gentrified ZOHO gebied, om kennis te maken met Bewonersvereniging Zelfbeheer Hoek Teilingerstraat die sinds 1994 hun huurappartementen in zelfbeheer hebben. We ontmoeten elkaar in een plaatselijk kunstenaarsatelier dat heeft aangeboden onze gastheer te zijn. We vragen wat zelfbeheer is en wat het inhoudt. Wat is de invloed ervan op een buurt en kan het gentrificatie afremmen? Onder welke voorwaarden is zelfbeheer mogelijk en wat kunnen we doen om ervoor te zorgen dat het ook in de toekomst mogelijk blijft?”, aldus de uitnodiging van Cultural Workers Unite.

“Zoals altijd zal er wat te eten zijn, breng hapjes of drankjes mee als je in staat bent om bij te dragen. We zullen de covid-veiligheidsrichtlijnen volgen en afstand houden en maskers dragen. We moedigen iedereen aan om een zelftest te doen voordat je meedoet om ieders veiligheid te garanderen.

Woensdag 12 januari
Van 19:00 tot 21:00 uur
Benthemstraat 30, Rotterdam

Anti-Gentrification School is een school in proces, met een grassroots curriculum gebouwd voor en door culturele werkers, buren, studenten en bewoners om collectief te leren, af te leren en duidelijke tactieken en strategieën te ontwikkelen om ons te verzetten tegen gentrificatie binnen onze gemeenschappen. We hebben allemaal iets te delen en iets te leren. Breng je zorgen, vragen, verhalen en ervaringen mee, zodat we kunnen beginnen met het in kaart brengen van onze medeplichtigheid en verstrikking in het proces van gentrificatie.

Toegankelijkheid info: het gebouw is helaas niet toegankelijk voor rolstoelen. De discussie zal zowel in het Nederlands als in het Engels zijn. Voor RSVP of als je vragen hebt kun je ons mailen: cultural.workers.unite@gmail.com.”

Eric Krebbers