13 mei, Leeuwarden: protest tegen de agrarische industrie

“Op zaterdag 13 mei organiseren XR Fryslân en Anarchisten Leeuwarden een grote protestmanifestatie tegen de agrarische industrie. De agro-industrie houdt een klimaatontwrichtend systeem in stand en is niet van plan dat te veranderen. FrieslandCampina is bijvoorbeeld veruit de grootste vervuiler van Friesland, maar wil net als andere agrarische multinationals blijven groeien om ‘de wereld te voeden’. Dat lijkt een nobel doel, maar de realiteit is dat daardoor onze natuur eraan gaat en dat elders in de wereld regenwoud verdwijnt omdat onze koeien voer nodig hebben. Door de expansiedrift van de zuivelindustrie worden bovendien lokale boeren in West-Afrika en Azië kapot geconcurreerd. De Nederlandse zuivelindustrie melkt niet alleen Nederlandse boeren uit, maar ook boeren in armere delen van de wereld”, aldus de oproep op Instagram.

“Stop het uitmelken van boeren, koeien en klimaat! Kom daarom op 13 mei naar Leeuwarden en luister naar het verhaal van de Pakistaanse boerin Azra. Zij komt in opstand omdat goedkoop melkpoeder uit Nederland haar inkomen en dat van vele andere lokale boeren bedreigt. Luister ook naar een Nederlandse boer die vertelt hoe het wel degelijk anders kan. Laat je bovendien opzwepen door de trommelaars van Rythms of Resistance, die de demonstratie begeleiden. Samen eisen we de overgang naar een duurzaam, eerlijk en mens- en dierwaardig landbouwsysteem.

Zaterdag 13 mei
Vanaf 13:00 uur
Zaailand (Wilhelminaplein)
Leeuwarden
Telegram

Om 13.00 uur start een manifestatie met sprekers en muziek op het Zaailand (Wilhelminaplein) in Leeuwarden. Aansluitend is er een protestmars met rebelse acties langs de Rabobank (grootste financier van de agro-industrie), het Provinciehuis van Friesland en zuivelconcern FrieslandCampina (mega-vervuiler). Dresscode: koeienpak! (suggestie: zwart/witte kleding of witte overall met zwarte vlekken).”

Eric Krebbers