14 maart, tientallen plekken in het land: lokale Klimaatalarm-acties

Op 14 maart worden in zo’n vijftig gemeenten lokale Klimaatalarm-acties georganiseerd, onder het motto “De klimaatcrisis wacht niet”. Het Klimaatalarm is een initiatief van de Klimaatcrisis Coalitie, een breed samenwerkingsverband van Milieudefensie, FNV, Greenpeace, De GoedeZaak, Extinction Rebellion, Code Rood, Fridays For Future, Fossielvrij NL, Oxfam Novib, De Woonbond en Grootouders voor het Klimaat. Tijdens de lokale acties is er een programma met sprekers en zal om 15:00 uur de noodklok worden geluid.

Uit de oproeptekst: “De klimaatcrisis is de grootste bedreiging van onze tijd. We moeten nu samen het roer omgooien. Blijven we kiezen voor verwoeste oogsten, dodelijke hittegolven en watertekorten, in binnen- en buitenland? Of kiezen we nu voor vruchtbare grond, schone lucht en voldoende drinkwater?

Zondag 14 maart
In zo’n vijftig gemeenten

Laten we de miljardensteun die nu is vrijgemaakt gebruiken om Nederland eerlijker en groener te maken. De overheid geeft miljarden euro’s aan grote vervuilende bedrijven in de vorm van subsidies, leningen en belastingvoordelen. Dit gaat ten koste van gezinnen en kleine ondernemers. De overheid kan ons belastinggeld maar één keer uitgeven. Nu maakt ons belastinggeld de klimaatcrisis erger. Dat moet anders.

Wij eisen dat de overheid het roer omgooit en bedrijven dwingt zelf te betalen voor de klimaatschade die ze aanrichten, in binnen- en buitenland. De overheid moet erop toezien dat bedrijven hun verantwoordelijkheid nemen om te verduurzamen. Op eigen kosten. Wij kiezen mensen boven vervuilende bedrijven.

Wij eisen echte oplossingen en eerlijk herstel. Voor gezinnen, boeren, kleine ondernemers. Voor jongeren, inheemse groepen, voor jou. Op 17 maart zijn de verkiezingen. Op 14 maart laten wij door heel Nederland van ons horen. Een eerlijk klimaatbeleid komt er niet zomaar. Jouw stem is van levensbelang. App of bel je vrienden en doe mee met een Klimaatalarm in jouw regio.

Samen zorgen wij dat iedereen kiest voor klimaat!”

Je kunt meedoen door je hier aan te melden. Je kunt zowel op locatie als online deelnemen. Hier zie je waar lokale acties plaatsvinden. Meer informatie vind je onder meer hier.

Harry Westerink