15 mei, Wageningen: lezing “decolonizing the mind”

Sandew Hira.

Op 15 mei geeft de historicus en econoom Sandew Hira in Wageningen een lezing: “Decolonizing the mind – a decolonial view on the multicultural society of the Netherlands”. Hij zal spreken over de actualiteit van de multiculturele samenleving vanuit een dekoloniaal perspectief, inclusief het onderwerp islambashing. De bijeenkomst wordt georganiseerd door Doorbraak en Otherwise in het kader van de One World Week.

Lezing “Decolonizing the mind”
Dinsdag 15 mei, van 17:00 tot ­19:00 uur
SSR, Gen. Foulkesweg 30, Wageningen
Voertaal Engels, vertaling is mogelijk

In 2013 wordt niet alleen het 750-jarig bestaan van Wageningen gevierd, het is dan ook precies 150 jaar geleden dat Nederland de slavernij afschafte. Die komende herdenking vormt een grote uitdaging om een maatschappelijk breed gedragen anti-koloniaal verhaal neer te zetten. Een anti-koloniaal geluid is des te harder nodig, nu het politieke en sociale klimaat met de opkomst van nationalisme en rechts-populisme steeds meer de kant opgaat van “recolonizing the mind”. Al jarenlang worden “allochtonen” steeds vaker maatschappelijk apart gezet en als tweederangs burgers behandeld.

Hira voerde al veel discussies rond de slavernij. “Koloniale wetenschappers doen alsof het kolonialisme zo erg nog niet was. Ze proberen zelfs te verkondigen dat de slaven vrijwillig voor de slavenarbeid hadden gekozen. Maar hoe komt het dan dat er onder slaven zoveel verzet was tegen hun eigenaren?”, aldus Hira. Hij verwijt koloniale wetenschappers dat ze over kolonialisme en slavernij losse flodders afschieten en weigeren om aan wetenschappelijke theorievorming te doen. Zo doen ze onder meer voorkomen alsof de slavernij in 1863 werd afgeschaft uit ethische motieven. In werkelijkheid was het systeem simpelweg niet economisch rendabel meer.

Naast Hira zullen ook de in Wageningen gevestigde Afrikaanse studentenvereniging UCAS en Africa in Motion (AIM) op deze avond van zich laten horen.

Ellen de Waard

Deze ‘event’ op Facebook.