17 september, Nijmegen: demonstratie tegen het geweld in Turkije

Stop het geweld van de Turkse staat en de nationalisten en fascisten.
Stop het geweld van de Turkse staat en de nationalisten en fascisten.

Donderdag organiseren Taksim Gezi Solidariteit (Gelderland Forum), AGN en Doorbraak in Nijmegen een demonstratie tegen de oorlog en het geweld dat in Turkije plaatsvindt tegen Koerden en de linkse oppositie. Sinds een aantal weken is het Turkse leger een groot offensief begonnen tegen de Koerdische PKK, en dat gaat gepaard met brute represailles door nationalistische Turken. Doorbraak levert ook een spreker en roept iedereen op om mee te doen.

Demonstratie voor vrede en vrijheid
Donderdag 17 september
Vanaf 18:00 uur
Stationsplein CS
Nijmegen
Facebook

De Turkse overheid heeft sinds het politieke verlies van de conservatieve AK-partij van Tayyip Erdogan ingezet op een ramkoers met de oppositie in Turkije. Na een aanslag op linkse jongeren door de Islamistische Staat (IS) in de stad Sürüç heeft de Turkse regering de oorlog verklaard aan “terrorisme”. Zij hebben deze gelegenheid echter aangegrepen om niet de IS maar de Koerdische PKK, die zich verzet tegen de IS, aan te vallen.

In de sfeer die Erdogan en zijn AK-partij gecreëerd hebben, zijn door conservatieven, nationalisten en fascisten de afgelopen week massale aanvallen geweest tegen Koerden, kantoren van de politieke oppositiepartij HDP en de krant Hurriyet. Inmiddels zijn al meer dan 128 HDP-kantoren aangevallen, waarbij vele in vlammen opgingen. Daarnaast zijn er bij de pogromachtige aanvallen al veel mensen in elkaar geslagen en zelfs enkele vermoord.

De aanvallen van nationalisten en fascisten vallen samen met de militaire belegering van Cizre, een kleine stad in het oosten van Turkije. Deze stad had zichzelf afgelopen maand onafhankelijk verklaard nadat de Turkse staat de drie jaar durende wapenstilstand met de PKK eenzijdig had verbroken. Bij de militaire operaties in de stad zijn inmiddels al meer dan dertig doden gevallen, waaronder een aantal kinderen. De stad is volledig van de buitenwereld afgesloten en de media hebben geen toegang tot het gebied. Elke stap uit de pas van het autoritaire regime van Erdogan wordt met bruut geweld onderdrukt.

Ook in andere landen in Europa vallen nationalistische Turken op het moment linkse en Koerdische doelwitten aan waarbij al meerdere doden zijn gevallen. Over de gewelddadigheden in Turkije, Europa en zelfs Nederland wordt in de Nederlandse media nauwelijks bericht. Afgelopen weekend zijn er in Amsterdam bijvoorbeeld ruiten ingegooid bij een Koerdisch centrum.

Het conflict in Turkije hangt nauw samen met de onafhankelijke Koerdische regio Rojava in Noord-Syrië/West-Koerdistan, waar zich, tijdens een oorlog met de IS aan de ene kant en de Turkse staat aan de andere kant, op het moment een vergaande sociale revolutie ontwikkeld.

Wij steunen de bevolking van de onderdrukte gebieden in Turkije en verzetten ons tegen de autoritaire en nationalistische tendensen die overal in Europa de kop op steken. Zij verstikken het vrije denken en onderdrukken elke medemenselijkheid. Wij kiezen de zijde van onze kameraden in Turkije en Koerdistan en eisen een einde aan het geweld van de Turkse staat en nationalisten en fascisten. Einde aan het schijnheilige bondgenootschap van de NAVO tegen de IS dat oogluikend toestaat dat het Koerdische verzet tegen de IS in de rug wordt gestoken.

Voor vrijheid en medemenselijkheid!

Deze tekst is, met enige kleine wijzigingen, overgenomen van de website van AGN