19 november, Den Haag: steunmanifestatie Marokkaanse 20 februari-beweging

Oproep uit Marokko.

Op 19 november organiseren sympathisanten van de Marokkaanse 20 februari-beweging een solidariteitsmanifestatie in Den Haag. Een goede gelegenheid voor iedereen om steun te betuigen aan het verzet in Marokko, en ook elders in de Arabische wereld. Verzet dat mede tot voorbeeld heeft gediend voor de wereldwijd groeiende crisisprotesten.

Manifestatie
Steunbetuiging 20 februari-beweging
Zaterdag 19 november
Van 14:00 tot 16:00 uur
Voor de Marokkaanse ambassade
Oranjestraat 9, Den Haag

In de oproep staat onder meer: “Steunbetuiging aan de 20 februari-beweging in Marokko en het gehele Marokkaanse volk. Oproep tot een algehele boycot van de aanstaande zogenoemde verkiezingen, die gepland staan voor 25 november. Uitgaande van het feit dat in de ‘nieuwe grondwet’ voorzien is in stemrecht voor in het buitenland woonachtige Marokkanen, en dat nu al blijkt dat zelfs naleving van de eigen wetgeving niet verwacht kan worden van de Marokkaanse overheid, is het duidelijk voor een ieder dat er nog een harde strijd gestreden moet worden. Een stem is alleen dan wat waard als men hem laat horen op momenten dat er sprake is van onrecht. In tegenstelling tot de strijd in andere Arabische landen, blijft de strijd in Marokko onderbelicht en gaat men er in het westen van uit dat in Marokko alles koek en ei is, en wordt Marokko – alleen al vanwege het meerpartijenstelsel – beschouwd als een ware democratie. Niets is echter minder waar. In Marokko is er nog steeds geen (echte) vrijheid van meningsuiting, worden de mensenrechten niet geëerbiedigd, is er nog immer sprake van klassenjustitie en wordt er hoegenaamd niets gedaan om de welig tierende corruptie een halt toe te roepen.”

Er is in Nederland al een hele reeks van dit soort protesten georganiseerd. Lees daarover meer in verslagen als “Actievoerders in Rotterdam steunen demonstraties in Marokko” (maart 2010) en “Goede solidariteitsactie voor vrijheidsstrijd Marokko” (april 2011).

Actuele informatie over het verzet in Marokko en het protest in Nederland lees je:
– Op het weblog One word: Revolution van Mariam El Maslouhi, die onlangs nog sprak op een Doorbraakbijeenkomst over de Arabische Lente.
– Op de Facebook-pagina’s van Hassan Almane en “20 Feb_Holland“.

Peter Storm schreef eerder op onze website twee achtergrondstukken over het Marokkaanse aandeel in de Arabische Lente:
– “Marokko: onvrede, protest… en Nederlandse investeringen“.
– “Marokko: koning doet toezeggingen, verzet gaat door“.

Marokko heeft een lange traditie van onderdrukking, maar ook van verzet. Gelukkig is er de afgelopen 10, 15 jaar wel wat verbeterd. Maar de dictatoriale almacht van de koning is verre van gebroken. In het artikel “Hassans tentakels” lees je over de situatie in Marokko toen de vader van de huidige koning Mohammed VI aan de macht was.

Eric Krebbers