20 april, Den Haag: stop EACOP-blokkade van TotalEnergies

Gekrijte leuze bij de blokkade van 15 december.

Op 20 april organiseren Extinction Rebellion (XR) en Christian Climate Action een blokkade van het kantoor van Total in Den Haag, bij station Ypenburg. Ze eisen het stopzetten van de EACOP-pijpleiding in Oost-Afrika, en zijn daarbij solidair met de Justice Movement Uganda, een beweging in Oeganda die voor hetzelfde doel strijdt.

De drie eisen van de actie zijn: 1. Stop met de aanleg van de pijplijn, 2. Herstel de ontstane schade, 3. Help de veiligheid van klimaatactivisten in Oeganda en Tanzania garanderen. Op de website van de actie vind je hoe je deel kunt nemen en op de hoogte kunt blijven. De organisatoren schrijven op hun website:

“Stop EACOP! Op dit moment legt oliegigant TotalEnergies de East African Crude Oil Pipeline aan in Oeganda en Tanzania.

Deze verwoestende pijplijn zal niet alleen zorgen voor de uitstoot van 34 miljoen ton CO2 per jaar, maar ook natuur verwoesten, de watervoorziening en het levensonderhoud van miljoenen mensen bedreigen, en tienduizenden van hun land verdrijven. Daarmee is EACOP een koloniaal project: Total krijgt de winst, de mensen die er wonen de ellende.

Zaterdag 20 april
Vanaf 12:00 uur
Naast station Den Haag Ypenburg

Op zaterdag 9 december en op vrijdag 15 december zijn we in actie gekomen om te eisen dat TotalEnergies stopt met de aanleg van deze pijplijn en de reeds ontstane schade herstelt. We eisen ook dat Total de veiligheid van klimaatactivisten in Oeganda en Tanzania helpt garanderen.

We organiseren deze acties namelijk in solidariteit met activisten van de Justice Movement Uganda, die zich in hun land vreedzaam verzetten tegen EACOP – met gevaar voor eigen leven.”

Joris Hanse