20 januari, Leiden: nieuwjaarsreceptie van onderop

Logo
Logo

Doorbraak en theater en productiehuis De Generator zitten onder één dak in de Leidse Vrijplaats en we trekken de laatste tijd veel samen op in de strijd. Daarom organiseren we op 20 januari 2019 samen een nieuwjaarsreceptie van onderop, met gezelligheid, hapjes en drankjes, een terugblik op 2018, en een verrassingsact. Volop gelegenheid dus om kennis te maken, bij te praten, contacten aan te knopen en inspiratie op te doen. Kom ook langs!

Nieuwjaarsreceptie van onderop
Zondag 20 januari 2019
Van 13:00 tot 18:00 uur
(vrije inloop)
Doorbraak-deel van 13:00 tot 16:00 uur
Generator-deel van 16:00 tot 18:00 uur
Vrijplaats
Middelstegracht 36
Leiden
Facebook-event

Sinds 2017 hebben we definitief een eigen kantoorruimte in de Vrijplaats. Dat we onze alweer zevende nieuwjaarsreceptie in die prachtige ruimte kunnen houden, is vooral te danken aan de inzet van vele Vrijplaats-klussers. De rest van de verbouwing van het Vrijplaats-pand gaat ondertussen gestaag door.

In 2018 is Doorbraak intensief betrokken geweest bij de strijd tegen racisme en kolonialisme. Om te beginnen hebben we veel energie gestoken in de beweging tegen Zwarte Piet. We hebben geprotesteerd tegen de lakse houding van de publieke omroep NTR, en we namen deel aan demonstraties tijdens Sinterklaasintochten in zeven steden. Over de extreem-rechtse tegenacties hebben we onze afschuw geuit. In Leiden boekten we succes in de strijd tegen de racistische karikatuur, want de gemeente gaat die op termijn afschaffen. Maar nog niet in 2018, en daarom voerden we de campagne “50 procent Zwarte Pieten is nog steeds racisme” via twitterberichten en inspreken bij de gemeenteraadscommissie. Na inspectie bleek de blackface-figuur helaas nog steeds volop deel uit te maken van de Leidse intocht.

Ook hebben we aandacht besteed aan analyses over, onderzoek naar en rechtszaken tegen het Nederlandse kolonialisme. Verder hebben we onze stem laten horen tegen extreem-rechts, onder meer via een solidariteitsmanifestatie voor het linkse centrum De Grote Broek in Nijmegen, en tegen religieus fundamentalisme. We voerden een campagne tegen de fascistische Turkse Grijze Wolven, die we publiekelijk hebben ontmaskerd bij zaalverhuurders en festivals. En we maakten bekend dat linkse Turkse Nederlanders te maken krijgen met repressie van het autoritaire regime van president Recep Erdoğan, als ze in Turkije op vakantie willen gaan.

Op het gebied van flexwerk en baanloosheid hebben we volop kritiek geleverd op nieuwe ontwikkelingen als de Flextensie-constructie en de Social Impact Bonds. We lieten ervaringen zien van mensen in de bijstand met verplicht onbetaald werk. En we gaven een overzicht van ons Leidse strijdexperiment tegen die dwangarbeid. Samen met de Bond Precaire Woonvormen organiseerden we een 1 mei-actie bij de landelijke FNV-demonstratie in Den Haag. Ook in Tilburg en Nijmegen namen we deel aan 1 mei-activiteiten. In het kader van de lopende discussie over intersectionaliteit besteedden we aandacht aan de rol van klasse in relatie tot die van ras en gender.

We waren ook dit jaar weer solidair met de Wij Zijn Hier-vluchtelingen en demonstreerden tegen Fort Europa. We voerden actie tegen de racistische VVD-propagandashow en toonden de ervaringen van vluchtelingen met de inburgeringsindustrie. Samen met de vluchtelingen van de Katwijkse gezinslocatie namen we deel aan de demonstratie van Geen kind aan de kant. En we zetten de gemeente Leiden onder druk om de zorgplicht voor mensen zonder verblijfsrecht na te komen door voor hen opvang te regelen. Via de steun van het Fabel-spreekuur lukt het sommige spreekuurbezoekers om een verblijfsvergunning te krijgen. Over een van die mensen tekenden we zijn verhaal op. Ook besteedden we aandacht aan een kritisch onderzoek van Dokters van de Wereld naar de toegang tot medische zorg, waaronder de gebrekkige toegang tot seksuele en reproductieve gezondheidszorg voor vrouwen zonder verblijfsrecht.

We droegen bij aan de discussie over wat de #MeToo beweging betekent voor de strijd van vrouwen tegen seksueel geweld. En we leverden kritiek op de organisatie van de Rotterdamse Pride Walk, die geen moeite heeft met de deelname van de nationalistische homoclub De Roze Leeuw en de extreem-rechtsen van Pegida. We deelden de kritiek op homo- en transfobie en op de verkwanseling van de bevrijdingsstrijd van LHBTQIA-mensen.

Verder schreven we een analyse over de overwegend witte buitenparlementair-linkse beweging en de noodzaak tot verbinding met de anti-racismebeweging. Ook gingen we in op de dynamiek van bevrijdingsstrijd en de gevaarlijke rol van machthebbers daarbij. En we publiceerden een ervaringsverhaal over de gele hesjes-beweging in Frankrijk.

Harry Westerink