20 juni, Amsterdam: solidariteitsactie in het kader van Wereldvluchtelingendag

Op 20 juni organiseren ZeeBrug en Stop the War on Migrants in Amsterdam een actie in het kader van Wereldvluchtelingendag. Het protest maakt deel uit van een landelijke actiedag uit solidariteit met vluchtelingen en migranten. Doorbraak levert een spreker.

Uit de oproeptekst: “Onder het mom van het voorkomen van de verspreiding van het coronavirus creëert de EU in feite de onveilige omstandigheden waarin het virus gedijt. In Nederland worden vluchtelingen onder andere opgesloten in detentiecentra en grensgevangenissen en zijn er te weinig beschermende middelen in asielzoekerscentra waar mensen hutjemutje op elkaar wonen. In veel andere Europese landen is de situatie nog erger: vluchtelingen mogen geen asiel aanvragen, worden gearresteerd en opgesloten, achtergelaten op zee of met geweld teruggeduwd naar Turkije en Libië, of moeten onder onveilige omstandigheden onderbetaald doorwerken.

Zaterdag 20 juni
Van 14:00 tot 15:00 uur
Museumplein, Amsterdam
Facebook

Dit zijn geen uitzonderlijke situaties. De onderdrukking van vluchtelingen en migranten gebeurt op dagelijkse basis, ook in ‘normale’ tijden, en staat in een lange lijn van kolonialisme en onderdrukking. De maatregelen die nu doorgevoerd worden, waarmee migranten verder onderdrukt worden, zullen moeilijk ongedaan te maken zijn na de coronacrisis. We roepen daarom juist nu op om voor altijd een einde te maken aan het geweld tegen migranten en om dit geweld te vervangen door de solidariteit. We eisen:

  • veilige en vrije toegang tot Europa;
  • een humaan asielbeleid;
  • stop de criminalisering van redding op zee;
  • toereikende gezondheidsvoorzieningen bij aankomst, ongeacht status;
  • huisvesting in plaats van detentie.

Breng gezichtsmaskers, megafoons, borden met leuzen en roze kleding mee om onze gedeelde solidariteit te tonen. Vergeet niet dat veiligheid ook een kwestie is van solidariteit, dus houd veilig afstand tot elkaar.”

Harry Westerink