22 december, Soesterberg: lawaaidemonstratie tegen Kamp Zeist en voor afschaffing van alle gevangenissen

Op 22 december vindt er een lawaaidemonstratie plaats bij en tegen Kamp Zeist, uit solidariteit met de gevluchte gezinnen met kinderen die daar zitten opgesloten en uitgezet dreigen te worden. De actie wordt gevoerd in het kader van de strijd voor afschaffing van alle gevangenissen, ook wel abolitionisme genoemd.

Uit de oproeptekst: “De Nederlandse staat doet al jaren mee in de onderdrukkende internationale grenspolitiek. In deze onmenselijke praktijken is de samenwerking met het gevangenissysteem duidelijk. Voor de mensen binnen en tegen Kamp Zeist is er 22 december om 16:00 uur een lawaaidemo! Want we zijn nooit allemaal vrij zolang er gevangenissen zoals Kamp Zeist bestaan.

Een vlucht op zoek naar een beter leven, verboden gemaakte manieren om brood op de plank te krijgen, of verzet tegen het systeem; daar kan je straf voor krijgen. Als dreiging hangen in deze maatschappij straffen boven ons hoofd, zodat we op de gewenste manier meedoen in het systeem. De staat sluit mensen op in afzondering. Deze isolatie kunnen wij breken. Er worden allemaal namen verzonnen voor soorten gevangenissen en gedetineerden: penitentiaire inrichting, detentiecentrum, gesloten gezinsvoorziening, huis van bewaring… uiteindelijk zijn het allemaal plekken waar mensen worden gecontroleerd en opgesloten. Het verhaal dat mensen hier zijn omdat ze schuldig zijn, daarom worden heropgevoed en daarmee worden geholpen om mee te doen in de samenleving is misleidend. Recidive (dat mensen iets illegaals opnieuw doen) blijft hoog omdat mensen opsluiten geen hulpverlening is. Wat schuldig wettelijk betekent is bedacht door machthebbers: en zelfs als ook wij deze daden als slecht zien, zijn de sociale, economische of andere redenen dat mensen dit deden niet weg door gevangenisstraf.

Vrijdag 22 december
Vanaf 16:00 uur
Justitieel Complex Zeist
Richelleweg 13, Soesterberg

Vanaf hun bestaan dienen gevangenissen niet onze veiligheid: de gevangenis bestraft armoede, versterkt de staatsmacht en maakt mensen in kwetsbare posities verder kapot. Aan het gevangeniswezen wordt verdiend: door uitbuiting van gevangenen, door publiek-private contracten en allerlei bedrijven die samen profiteren van het systeem over de ruggen van anderen. In het geval van het detentiecentrum houden valse praatjes vanuit de politiek de opsluiting ook in stand. Maar geen mens is illegaal!

Wat we nodig hebben is een betere samenleving waar mensen elkaar helpen, waar iedereen voorzien is in basisbehoeften en alle gevangenissen met de grond gelijk gemaakt zijn! Tegen opsluiting en controle! Weg met staat en kapitalisme!”

Harry Westerink